Home

Achtergrond

Boeing oppert verplaatsbare raketafweer voor Europa

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft een alternatief voorstel gepresenteerd voor raketafweer in Europa.

Het plan moet tegemoet komen aan Russische bezwaren tegen geplande antiraketinstallaties in Polen en Tsjechië. Boeing opperde donderdag een afweerinstallatie die op een vrachtvliegtuig kan worden gemonteerd. De C17-vrachtvliegtuigen kunnen de installatie binnen 24 uur vervoeren naar NAVO-locaties in Europa.

De raketafweer beschermt Europa en de Verenigde Staten tegen kernraketten van bijvoorbeeld Iran, het islamfundamentalistische land dat nu zulke raketten ontwikkelt. De VS, Polen en Tsjechië hadden eerder besloten tot het plaatsen van vaste installaties. Maar dat akkoord leidde tot keiharde kritiek van Rusland, dat meent dat de afweer is bedoeld tegen Rusland en een nieuwe wapenwedloop inzet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.