Home

Achtergrond

Blank op weg naar €4,50

Blank kalfsvlees zet de stijgende lijn gewoon door. Dit keer komt er €0,09 bij de prijs op. Blank komt daardoor uit op €4,34 per kg geslacht gewicht (grafiek 1). Vorig jaar bracht een kg veel minder op: €3,90. De prijsstijging heeft vooral met het einde van de zomervakantie te maken. De vraag trekt in die periode traditioneel aan.

Maar blank wordt ook duurder door het kleine aanbod. De vrije mesterij komt over een halve maand pas weer in beeld. Pas dan gaat het aanbod echt weer stijgen.

Tot die tijd heeft de markt redelijk vrij spel en kan er zomaar weer een dubbeltje bij de prijs opkomen. De barrière van €4,50 komt zo snel in beeld.

Maar ook als de vrije mesters zich medio september weer melden, zal de prijs niet zomaar terugvallen. Dan worden de kalveren gewoon wat langer aangehouden. Er zijn namelijk helemaal geen mestachterstanden.

De rosés, ouder dan 8 maanden, hebben hun extra dubbeltje van vorige week direct weer ingeleverd. De roséprijs zakt tot €2,93 per kg geslacht gewicht (grafiek 2). Dat is nagenoeg dezelfde prijs als vorig jaar.

Het is het betere gooi- en smijtwerk op de rosémarkt. Als de prijzen hoog zijn, willen mesters hun kalveren meteen kwijt. Maar als prijzen laag zijn, houdt iedereen zijn poot stijf. Er is totaal geen balans op deze markt.

De jonge rosémarkt, tot 8 maanden, staat steeds meer op eigen benen. Maar deze rosés kunnen dit keer niet mee met de prijsstijging van blank. De prijs blijft gelijk: €3,45 per kg (ook grafiek 2).

prognose:

blank duurder, rosé misschien zomaar ook

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.