Home

Achtergrond 194 x bekeken

Blank moeiteloos zomer door

De prijzen van blank kalfsvlees blijven deze zomervakantie prima overeind. Sterker nog: ze zijn zelfs gestegen. Dit keer komt er een stuiver bij de prijs op, tot €4,12 per kg geslacht gewicht.

Het verschil met vorig jaar is inmiddels aardig opgelepen. Toen bracht een kg slechts €3,53 op. Echter, daarna werd een forse inhaalslag gemaakt en werd blank in drie weken tijd maar liefst €0,59 duurder (zie grafiek 1).

Blank kalfsvlees heeft te maken met een klein aanbod. Dat biedt ruimte voor een prijsstijging. Andere oorzaken zijn er niet, want de vraag is niet bijzonder en is gewoon onveranderd gebleven.

De komende weken hangt er een verdere stijging in de lucht. Begin september trekken de prijzen voor blank altijd aan. Dat zal nu niet anders zijn. Al gaat het niet zo hard als vorig jaar.

Rosé, ouder dan 8 maanden, noteert €0,07 hoger en komt uit op €2,92 per kg geslacht gewicht (zie grafiek 2). Dat is redelijk vergelijkbaar met vorig jaar. Toen werd er per kg geslacht gewicht €2,82 betaald. Deze rosémarkt blijft bijzonder grillig. Toch lijkt een prijsstijging voorzichtig door te zetten. Het aanbod lijkt namelijk iets kleiner te worden.

De jonge rosés hebben juist te maken met een groeiend aanbod. Een teken dat de markt ook steeds volwassener wordt.
Het gevolg is hoe dan ook dat de prijzen minder hard stijgen dan bij de oudere rosés. Er komt €0,03 bij de prijs op, tot €3,35 (zie óók grafiek 2).

prognose:

lichte prijsstijging blank en rosés

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.