Home

Achtergrond

Blank dendert door: €4,25

Blank kalfsvlees dendert maar door. De prijzen gaan alweer de lucht in. Dit keer komt er €0,13 bij de prijs op, tot €4,25 per kg geslacht gewicht (grafiek 1). Vorig jaar rond deze tijd bracht een kg slechts €3,67 op.

Het aanbod van blank is behoorlijk krap. Dat heeft ook met de vrije mesters te maken. Die melden zich pas weer medio september. Dat zorgt ervoor dat de prijs nu flink stijgt.

Daarbij komt dat de vraag naar blank kalfsvlees ook prima is. Die trekt na de zomervakantie altijd aan. Bovendien komt blank versterkt uit de zomer. Van een zomerprijsdip is de afgelopen maanden geen sprake geweest.

De komende weken blijven de prijzen van blank omhoog gaan. Pas over een kleine maand wordt de positieve stemming voorzichtig gedrukt.

De jonge rosés (tot 8 maanden) timmeren nog altijd flink aan de weg. De nieuwe markt profiteert volop van het feit dat blank kalfsvlees zo duur is. De jonge rosés noteren een dubbeltje hoger: €3,45 (grafiek 2).

De jonge rosés zijn bij de huidige prijzen van blank een aantrekkelijk alternatief. Als blank goedkoper wordt, komen de jonge rosés veel minder aan bod.

De rosémarkt, ouder dan 8 maanden, zit ook in de lift. Hier komt €0,10 bij de prijs op, tot €3,02 (ook grafiek 2). Echter, deze markt is bijzonder grillig.

Mesters anticiperen heel snel op prijzen. En dat zorgt ervoor dat de prijs vaak als een stuiterbal op en neer gaat. Er kan dus ook zomaar iets van de prijs afgaan.

prognose:

blank en jonge rosés duurder

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.