Home

Achtergrond 2 reacties

Betere aanpak Q-koorts

Het rijk probeert meer grip te krijgen op Q-koorts, de ziekte die minder ophef dan de Mexicaanse griep veroorzaakt maar meer impact heeft.

Tankmelkonderzoek moet binnen een halfjaar duidelijk maken welke schapen- en geitenbedrijven besmet zijn. Positief geteste bedrijven moeten een saneringsplan opstellen, waarin is aangeven hoe en op welke termijn zij denken de besmette dieren te vervangen. Deze ondernemingen mogen dieren niet meer afvoeren, anders dan naar de slachterij.

De maatregelen die de ministers Verburg (landbouw) en Klink (volksgezondheid) vandaag afkondigden, zijn duidelijk. Zij vallen mee, omdat gevreesd werd dat ruimingen tot het pakket zouden behoren. LTO haalt opgelucht adem en spreekt van evenwichtige maatregelen.

Neemt niet weg dat veehouders problemen kunnen krijgen dieren af te voeren, zelfs voor de slacht. Zij dreigen er zo in financieel opzicht op toe te moeten leggen. Dit punt van zorg moet wel opgelost worden om te voorkomen dat enkele ondernemers opdraaien voor de gevolgen.

De maatregelen zijn noodzakelijk omdat veel te weinig bekend is over de verspreiding van de ziekte. Zonder die kennis is Q-koorts niet te bestrijden. En iedereen is gebaat bij uitroeiing van het virus, de sector voorop. Daarbij is haast geboden; zeker van de zijde van het rijk.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    koeiendokter

    Wanneer heeft iemand het geld en lef om de rol van de gezelschapsdieren in de Qkoorts uitbraak te onderzoeken? honden, katten en vogels kunnen net zo goed q koorts verspreiden als schapen, geiten en koeien!

  • no-profile-image

    boertje

    Handig als je als schapen- of geitenboereren niet melkt dan heb je dus nergens mee te maken. Vreemd dat het alleen om de melkers gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.