Home

Achtergrond 25 reacties

'Bestuurders FrieslandCampina niet coöperatief'

De hoogste coöperatiebestuurders van FrieslandCampina, Kees Wantenaar en Sybren Attema, zijn veel te weinig echte boerenbestuurders.

Dit zegt NMV-voorzitter Peter ten Hoeve. Hij vindt niet alleen dat het huidige zuivelbeleid veel te liberaal is, ook meent hij dat de bestuurders van ’s lands grootste zuivelcoöperatie te weinig knokken voor de leden.

Hij noemt de uitlatingen van de FrieslandCampina-bestuurders op een persconferentie vorige maand. Daar stelden ze dat voor de zuivelcoöperatie geen taak is weggelegd als het gaat om de steunverlening aan individuele leden. Alleen via de melkprijs op lange termijn en via de prestatietoeslag zouden ze iets kunnen doen voor de leden. Een dergelijke opstelling is volgens Ten Hoeve veel te afstandelijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Met elke nieuwe overname het bekende verhaal over volume, bundeling, marktmacht, efficientie en noem maar op. Vion is ook zo'n voorbeeld dat er van al die goede voornemens meestal weinig terecht komt. Ik denk dat de overnames voornamelijk worden gedaan niet om beter te kunnen presteren, maar om minder te hoeven concureren.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Het is niet verplicht aan deze cooperatie te leveren als je het er niet mee eens bent stap dan op net zoals de van bakel boeren deden in het verleden of verkoop zelf je melk het is wereld wijt slecht met de melk dus hier ook!!!

 • no-profile-image

  melkboer

  Het getuigt van onvermogen van de NMV om nu weer richting FrieslandCampina te wijzen als oorzaak van de slechte melkprijzen.
  Hoe ziet Peter ten Hoeve dat dan voor zich om de leden te ondersteunen,? Degene met de meeste problemen eerst of gewoon de cooperatie uithollen? en iedereen gewoon meer uitbetalen en dan wachten tot de tent gesloten wordt?

 • no-profile-image

  ben toch nie

  Visionairs???? Laat me niet lachen.
  Ik hoor al 30 jaar, bij elke fusie, dat het beter wordt, en dat ze prijsleider worden.
  Ze hebben dit in 30 jaar, nog nooit waar kunnen maken. De fusie is een gedrocht, en vrije marktwerking een illusie.
  Als de heren visionairs hun zin krijgen, zullen wij (zoals al eerder hier gezegd is), voor een schandalige prijs moeten melken, en kunnen de heren visionairs dikke sier maken met hogere omzetten, en dikkere winsten, waardoor ze weer gewild worden, voor betere baantjes bij andere bedrijven.
  Visionairs.....hoe verzin je het.?

 • no-profile-image

  financier van de

  lange termijn is duurzaam produceren voor een eerlijk inkomen. Niet teveel produceren wat vervolgens gedumpt moet worden. De voorzitters hebben een korte termijnvisie. MEEr meer meer.

 • no-profile-image

  Ton

  Die jonge boer heeft helemaal geen gelijk! Hij is een goede voor deze maatschappij waar de dienst uit gemaakt wordt door flierenfluiters. En de hardwerkende boer en tuinder wordt uitgemolken. Nee de bestruurders van Friesland Campina staan echt niet meer voor de boeren. De boeren moeten al hun melk leveren aan hun en ze moeten maar afwachten wat ze er voor krijgen! En dan volgen ze met uitbetalen! Ze zijn geen prijszetter, ze komen enkele centen lager uit . Hiermee kunnen ze markt sturen of beter gezegd naar hun hand zetten. Als de concurent meer voor de melk van de boeren betaald, kunnen ze hem er uit spelen. Doordat ze er wat onder zitten hebben ze die speelruimte. Dit is ook het grote probleem, ze zijn niet vor de boer maar gebruiken de boer. Dit heeft zich in de vleessector ook afgespeelt en nog. Elders iets meer betalen en invoeren om hier de prijs te drukken.

 • no-profile-image

  Berend

  Volgens Attema moet de cooperatie zorgen voor inkomsten, maar is ze niet verantwoordelijk voor het inkomen van haar leden.
  m.a.w. "Het interreseert hun helemaal niets hoeveel bedrijven die 10 miljard kilogram melk straks nog levert".

 • no-profile-image

  willem

  helemaal met wantenaar en attema eens anders worden er snel stiefkinderen gemaakt. Allen een vergoeding of geen èèn.

 • no-profile-image

  machteloze boer

  Schandalig!!!! Eigenlijk zouden deze bestuurders per
  direct opmoeten rotten,want je verwacht
  toch dat ze voor hun melkveehouders de beste melkprijs uit het vuur halen!!!!

 • no-profile-image

  Blijf altijd

  Je ziet dat de opvatting van Peter ten Hoeve door sommigen graag verkeerd wordt uitgelegd. Wat hij denk ik bedoelt is puur het feit dat de bestuurders eigenlijk te commercieel zijn geworden en te ver zijn komen afstaan van de echte boerenbelangen. Natuurlijk hebben die ook belang bij een gezond bedrijf, maar als dat nooit een structureel goede melkprijs oplevert (ondanks dat het inderdaad onvermijdelijk eens wat minder gaat), wat heeft een gezond bedrijf dan voor zin voor de leden. Zij zijn spekkoper en u werkt met een negatief inkomen voor hun vorstelijke salaris, terwijl zij met een vorstelijk salaris werken voor uw negatief inkomen. Ik stel het een beetje zwart-wit, maar hier komt het feitelijk wel op neer. Zij pleiten voor meer ruimte om melk te produceren die u dan mag produceren en waar u dan ook heerlijk verlies op mag maken, denk alstublieft eens nuchter na, ga je dan werkelijk voor boerenbelangen? Het lijkt mij in alle eerlijkheid van niet, hoe positief ik dat ook probeer te zien. Dus Peter ten Hoeve heeft hier wel degelijk gelijk...

 • no-profile-image

  de boer maakte de coperatie

  boer betaalt de rekening als de zuivel wil fuzeren voor een betere melkprijs steekt de nma hier een stokje voor weg voordeel als de groost melkverwerker monopolist kleiner melkververkers kapot concureert met het gevolg voor iedere melkveehouder een lager melkprijs en voor de derectie een dikke bonus hoor je de nma niet

 • no-profile-image

  Boerin

  Attema en Wantenaar zijn topbestuurders en dan gelden er heel andere eisen, boeren zijn voor hen echt niet zo belangrijk. Wanneer wij als boeren onderling zo verdeeld blijven, gaan topbestuurders altijd met hun eigen gelijk aan de haal. Ze kunnen mooi achterover leunen en op betere tijden hopen. Het zal hun tijd wel duren en ze verdienen echt geen cent minder.

 • no-profile-image

  "trots" lid

  Het meest arrogante stel van de zuivel, of zijn dat de directeuren die zeggen wat ze moeten schrijven in hun ledenblad.
  Ze beginnen altijd met een mooie volzin hoe goed ze het wel doen. Ze hadden zich nooit met politiek mogen inlaten (vragen om quotumuitbreiding) Ze hebben de boeren nog nooit iets op de agenda laten zetten. Zelf drukken ze er door wat ze maar willen. als boer mag je blij zijn dat je melkgeld krijgt.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Vind dat elke directeur ongeacht of het van een B.V. of een cooperatief bedrijf is het direct op zijn eigen loonstrookje moet zien of zijn bedrijf wel of niet goed presteerd dan alleen is er een drive om er alles uit de kast te halen om beter te presteren dus loon koppelen aan prestatie zoniet opdonderen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kees Wantenaar en Sybren Attema zijn visionairs die niet naar de korte termijn kijken maar rekening houden met de lange termijn, dat zouden meer boeren moeten doen.

 • no-profile-image

  peer

  Kijk dat zijn nog eens jonge ONDERNEMERS daar kunnen we de toekomst mee in Succes Jonge boer met je bedrijf (en de rest natuurlijk)

 • no-profile-image

  jan

  frieslandcampina dient te zorgen voor een zo hoog mogelijke melkprijs op korte maar zeker ook op lange termijn.
  ondersteunen van individuele leden die zelf ondermaats presteren zal juist de cooperatie ondermijnen
  iedereen heeft gelijke rechten en plichten binnen de cooperatie ongeacht hun financiele thuis situatie.
  ik wil niet betalen voor diegene die zelf hun zaken niet op orde hebben.

 • no-profile-image

  Frank

  Als lid van een cooperatie heb je geen f*ck te vertellen, maar laten we eerlijk zijn: als je bv 10.000 leden hebt met elk een ander verhaal/ problemen dan wordt het ook een zooitje!

  wat betreft de organisatie: de directie is de baas, en de ledenbijeenkomsten zijn "zoethoudertjes", dingen die besproken worden op zulke avonden zijn allang in gang gezet zonder dat de leden het weten.

  voor de duidelijkheid: waarom maken ze er geen bv`tje van: dan weet je zeker dat de directie de baas is, en wil je weg: moeten ze je uitkopen

  Ik kan er niet tegen dat er heeltijd gedramt wordt op bedrijven, als je het niet bevalt dan moet je per direct maken dat je weg komt en so fast as possible naar een ander

 • no-profile-image

  Jonge boer

  Wantenaar en Attema bepalen niet de wereldmarkt. LTO ook niet.
  Al die melkveehouders die 2 jaar geleden meenden dat de bomen tot in de hemel groeiden moeten nu niet janken en afgeven op bestuurders, maar bij zichzelf te rade gaan of ze niet overmoedig waren.
  DDB en NMV denken nog steeds met een quotum krimp de melkprijs te kunnen sturen. De concurrentie zal jullie dankbaar zijn voor het marktaandeel dat ze erbij krijgen. Je zult moeten leren omgaan met pieken en dalen, dus niet straks wanneer het weer beter gaat onmiddelijk weer een dikke veel te grootte trekker kopen maar zorgen dat je je kostprijs in orde krijgt, en vooral niet anderen de schuld geven.

 • no-profile-image

  Roos

  Een voorbeeld hoe het niet moet. Ze moeten er staan voor de leden, daar zijn ze voor aan getrokken!!!! Er zijn er veel te veel die van ons leven en niet willen betalen. Het is toch triest als je van mensen zelf hoort wat ze uithalen als mensen verhuizen. Dan zitten ze niet op de melk te springen. Ze laten je er gewoon mee zitten. Alleen als het hun uit komt dan heb je kans dat het goed gaat! Zelfs bij mensen waar de zoon naar Duitsland verhuizden, hebben ze ook weer een streek geleverd! Op tijd gemeld in vertrouwen, dan niet reageren, maar veel later als alles al lang geregeld was komen ze opdagen. En op welke smerige manier!! Dit kan zeker bij een cooperatie niet! Het gaat blijkbaar alleen maar om het geld bij die cooperatie, het intresseerd ze niets. Door deze onsportieve manier van zakendoen zijn er velen gaan lopen en is het vertrouwen zeer diep gezakt. Ze zijn pater van de Elsen helemaal vergeten!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Klopt jonge boer, de boeren die grond kopen voor € 45000,- per ha die janken nu het hardste, maar laat ze gewoon maar even de hand in eigen boezem steken in plaats van naar Friesland Campina of LTO de wijzen als de zwarte piet

 • no-profile-image

  fransje

  het is toch al lang bekend, hoe groter de cooperatie hoe minder cooperatief. kijk de grote cooperatie is enkel en alleen een bedrijf om voor hun eigen bestuurders veel winst te maken. dan kunnen ze te zijner tijd ook veel bonussen aan de stoppende bestuurders uitdelen. hier bij moet je denken aan miljoenen euros per bestuurslid. ze zijn toch niet dom zeker!!!! werken voor eigen inkomsten onder het mom van cooperatief.

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Melkboer uit Overijssel ik vraag me af of je niet beter op tijd naar bed kunt gaan dan zulke rare dingen te schrijven.
  In een bedijrf bepalen de aandeelhouders (indirect) het gevoerde beleid. Wanneer de mensen die voor jou werken niet in staat zijn waarde aan jouw product toe te voegen dan falen ze.
  Dat is wat Ten Hoeve bedoelt.
  Tegenover een salaris moet een prestatie staan. Je begrijpt toch wel dat er snel iets moet gebeuren om er voor te zorgen dat we terug een geoznde melksector krijgen in Nederland. Daar is de NMV steeds voor in de weer..
  Machteloze boer kop op he. Jouw wat grove woorden geven aan waar de schoen wringt.

  Laten we hopen dat het EMB voorstel door de EU ministers wordt ondersteund zodat er snel een structurele oplossing is.

 • no-profile-image

  Boerin

  Inderdaag RFC is een wereldspeler van formaat en wat fijn dat er altijd nog boeren zijn, die hun werkwijze zonder kritiek blijven verdedigen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Friesland Campina is een wereldspeler van formaat. Die kunnen natuurlijk niet ieder jankend boertje tevreden stellen.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.