Home

Achtergrond

Belgisch plaatsje Doel bijna spookdorp

Een dorp vol huizen met openstaande deuren, ingegooide ruiten en verwilderde tuinen. Het bordje 'gesloten' is groen uitgeslagen op de patatzaak, de school en tankstations.

Het Belgische dorpje Doel, net over de grens bij Zeeuws-Vlaanderen, is bijna een spookdorp. Maandag eindigt de huur van een groep resterende huurders; eind september gaan de laatsten weg. Dan resteren twintig mensen die nog niet kunnen worden onteigend.


Het dorp is ingeklemd tussen havenkranen, de Schelde en de koeltorens van een kerncentrale. De Vlaamse regering wil het complete dorp met zijn kerk, begraafplaats, molen en café geheel afbreken voor de bouw van een nieuwe grote containerhaven: het Saeftinghedok.


Een deel van de bewoners verzet zich tegen de sloop. Zondag hielden ze een grote manifestatie met een spandoek, muziek en toespraken. Ze wezen op de historie van het vijfhonderd jaar oude dorp, waar ook de familie Rubens ooit een huis had.


De betogers riepen het Vlaams parlement op om het woonrecht te verlengen. Het dorp zou juist toekomst hebben. ,,Dit dorp biedt kansen voor cultuur en toerisme: voor havenrondvaarten en kunstenaars'', stelt de actiegroep Doel2020.


Bij de manifestatie kregen de betogers een sprankje hoop. ,,De socialistische partij sp.a heeft hier zondag gezegd dat het woonrecht toch kan worden verlengd. Misschien is er dan toch een meerderheid voor behoud'', aldus Eva Vantulden, die de manifestatie met een megafoon presenteerde.


Maar andere bewoners zien het niet meer zitten. Kelly Smet en Heidi Tronckoe leveren 30 september hun sleutels in. ,,We willen alleen langer blijven als het dorp ook weer leefbaar wordt gemaakt: met een school, een winkel en een frituur. Anders is het voor de kinderen niet te doen. Nu steken de vandalen 's nachts onze banden lek.''


De laatste bewoners krijgen wel steun vanuit Amsterdam. Het kunstenaarsdorp Ruigoord, dat zelf ook lange tijd had moeten verdwijnen voor de haven, verklaarde zich zondag solidair met Doel. ,,Ons doel is Doel, ongehavend'', zei Aja Waalwijk namens de kunstenaars van Ruigoord.


De Amsterdammer wil een uitwisseling van kunstenaars met cultuurfestivals in Doel, evenals met het Deense dorpje Christiana dat dreigt te verdwijnen voor de uitbreiding van Kopenhagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.