Home

Achtergrond

Belgen zien inval veilingen als Nederlandse zaak

Onder Belgische telers van glasgroente heeft de inval van de Raad van Mededinging bij veilingen eerder deze maand geen grote onrust teweeggebracht.

Volgens een tomatenteler en bestuurder van één van de Belgische veilingen wordt het ook gezien als Nederlandse kwestie. "Het idee leeft dat de zaak uit Nederland komt. België heeft contacten gehad met het Nederlandse telerscollectief P8. Ze willen de prijsvorming nalopen." Tuinders zijn bezig met andere dingen, denkt tomatenteler Tony de Smet uit Nevele. "Het enige wat ik vraag is of de tomatenprijzen omhoog kunnen. Ik volg de zaak niet zo."

De officiële veilingkoepel VBT en Lava willen niet reageren op de inval en de gevoelens van telers. Volgens de bestuurder is de gelaten reactie van Belgische telers mogelijk te verklaren door verschillen tussen beide landen. "Wij zijn nog echt producenten en zetten af bij de veiling. In Nederland zitten telers dichterbij de afzet dan hier."

Of registreer je om te kunnen reageren.