Home

Achtergrond 194 x bekeken

Beginnende fietsertjes dragen vaker helm

Kinderen tot zeven jaar die beginnen met fietsen, dragen steeds vaker een helm.

Dat zegt Consument en Veiligheid op basis van signalen van onder meer helmfabrikanten en scholen. Een woordvoerder bevestigde woensdag een bericht hierover in De Telegraaf.

"Blijkbaar onderkennen ouders steeds meer de risico's die deze kinderen lopen. We zijn er blij mee'', aldus de zegsman. Jonge fietsers krijgen meestal een ongeluk door onhandigheid en een gebrek aan routine. Ze maken dan een smak zonder dat er een andere weggebruiker bij betrokken is.

Per jaar worden gemiddeld 26.000 fietsers van 0 tot 19 jaar na een ongeval behandeld in het ziekenhuis. Van hen bestuurden 20.000 zelf het rijwiel. Een kwart heeft hoofdletsel.

Overigens is Consument en Veiligheid niet voor een helmplicht. "De fiets is in Nederland een belangrijk vervoermiddel. We willen niet dat het fietsgebruik zou afnemen omdat mensen geen helm willen dragen.''

De organisatie zou wel graag zien dat er op scholen plekken komen waar kinderen hun fietshelm kunnen opbergen. Dit praktische probleem is voor sommige scholieren wellicht reden om niet met een helm op naar school te fietsen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.