Home

Achtergrond 5 reacties

'Beeld over Pool in Nederland klopt niet'

De meeste Polen die in Nederland werken, hebben een middelbare of hogere opleiding.

Bijna een op de drie werkt onder zijn of haar niveau. Van de Polen in Nederland heeft 44 procent dagelijks en 20 procent wekelijks contact met de buren en ruim de helft kan zich prima redden in het Nederlands of Engels. Twee derde wil na verloop van tijd terug naar Polen.
Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS Nipo heeft verricht in opdracht van PoPolsku, een Poolse krant in Nederland, in samenwerking met onder andere uitzendkoepel ABU. Aan het onderzoek hebben ruim vierhonderd Polen meegewerkt die in of na 2000 naar Nederland zijn gekomen.

Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, klopt niet met het beeld dat veel Nederlanders hebben over de Polen hier, meent Rik Smit, uitgever en mede-eigenaar van PoPolsku. "Zij denken dat het doorgaans ongeschoolde mannen zijn, die weinig tot geen verbinding voelen met Nederland, alleen Pools of hooguit een paar woorden Duits spreken.'' Polen zijn ook geen goedkope arbeidskrachten, zei Jurriën Koops, adjunct-directeur van de ABU. "Zij behoren volgens de cao te worden betaald.'' De meeste Polen zijn tevreden over de arbeidsomstandigheden en over de huisvesting in Nederland, blijkt uit het onderzoek.

Zuinig

Wat hem wel zorgen baart is dat 30 procent van de Polen 'op de bonnefooi' naar Nederland komt. "Zij komen op goed geluk, in de overtuiging dat zij wel een baan en een bed vinden.'' Die groeiende groep valt relatief vaak in handen van malafide uitzendbureaus en huisjesmelkers, waarschuwt Koops. Een op de drie Polen weet weinig over werk en regelgeving in Nederland. Ook dat kan hen tot slachtoffer maken van malafide bureaus. "We moeten zuinig zijn op onze Polen,'' meent hij. "Zij zijn en blijven onmisbaar, zelfs in deze crisistijd. Zij doen het werk waar Nederlanders hun neus voor ophalen.'' In Duitsland hebben Polen nu nog een werkvergunning nodig. Ook wanneer dat niet meer zo is, hoopt hij dat zij 'blijven doorrijden' naar Nederland.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan nuil

  het is geen aanwinst voor het land die polen, het zijn onderkruipers ze werken voor een paar euro ze moeten ze allemaal terug sturen ze verzieken hier op beveland hele straten

 • no-profile-image

  Uchter, N

  Duidelijk, men beseft niet dat zonder de Polen Nederland veel minder produceert. Ik ken zat bedrijven die verplicht werden om Nederlanders te werfen. Kan u verzekeren dat men blij was dat men weer Polen kon werven. Werken goed, netjes, zijn op tijd.

 • no-profile-image

  Jonas

  Je hebt nu eenmaal plus-polen en min-polen.

 • no-profile-image

  Albert

  De enige oplossing om de afhankelijkheid van butenlandse arbeidskrachten af te komen is om de werkschuwe Nederlanders aan te pakken. Dit moet zowel in de voorlichtende en opvoedende sfeer maar uiteindelijk ook in repressieve sfeer gebeuren. Korten op uitkeringen, werkkampen etc. Wat mij betreft mogen we daar heel ver in gaan.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Nou het is dan te hopen dat ze met de trein terug gaan. De slijterijen varen er wel bij. Elke week worden erin de Bommelerwaard betrapt met te veel pivo......

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.