Home

Achtergrond

Balen gekeerd met sleetje achter de pers

Een eenvoudig sleetje met daarop een staande buis, zorgt ervoor dat de grote balen uit de grootpakpers een kwartslag draaien, nadat ze uit de pers komen.

Akkerbouwer Koos Naaijer uit Scheemda gebruikt het handigheidje tot grote tevredenheid. Doordat de 400 kilo zware strobalen dwars komen te liggen, hoeft de trekker die de balen ophaalt niet meer dwars over het land te rijden. Naaijer heeft de slee van zijn buurman, die het idee opdeed bij een loonwerker uit Friesland. Foto Koos van der Spek

Zetmeelaardappelbedrijf Avebe is gisteren haar campagne begonnen in de vestiging in het Drentse Gasselternijveen. De vestiging in Ter Apelkanaal volgt maandag 24 augustus. Gasselternijveen is eerder gestart dan Ter Apelkanaal, zodat de Solanicfabriek voor plantaardig eiwit zo snel mogelijk van aardappelvruchtwater kan worden voorzien. Het groeiseizoen voor de zetmeelaardappelen in Nederland is tot op heden spoedig verlopen, meldt Avebe. Het weer in april en mei zorgde voor een goede start. Gematigde temperaturen en regenval in de belangrijke groeimaand juli hebben gezorgd voor de verdere ontwikkeling. Foto Harry Tielman

Vanuit de wijde omgeving rond Hasselt werden zaterdag kalveren aangevoerd naar de jaarlijkse keuring van de Kalveropfokclub Hasselt en omstreken. Ook de jeugdige voorbrengers dongen mee naar een eervolle vermelding. Kampioen algemene punten werd Jaap van Raalte met Silvia 54 (uiterst links). Tot Kampioen voorbrengen werd uitgeroepen Gelinde Visscher (tweede van rechts) met Oversticht Jantje 179. Behalve vakmatig geïnteresseerden trok de keuring ook diverse ’gewone’ kijkers. Foto Berdien Stoel

Albert Veenstra uit het Friese Surhuizum is bezig met het harden en scherpen van een zeis. De Fries deed dat zaterdag tijdens het kampioenschap zeisharden in Surhuizum. Om de wedstrijd te winnen moesten de deelnemers met hamer en haarspit, een klein aambeeld, proberen de zeis zo dun en scherp mogelijk te maken. In totaal deden er achttien mensen mee aan de wedstrijd. De eerste plaats ging uiteindelijk naar Geert de Haan. Vroeger gebruikten boeren de zeis om hun graangewassen of gras te maaien. Foto Roelof Stroetinga

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.