Home

Achtergrond 3 reacties

Areaal aardappelen VS gelijk ondanks hoge prijs

Het aardappelareaal in de VS is nauwelijks gegroeid, ondanks dat de telers voor de oogst van vorig jaar hoge prijzen hebben gekregen.

Volgens de nieuwssite North American Potato Market News hebben de telers dit voorjaar 235.682 hectare consumptieaardappelen gepoot. Dat is 202 hectare méér dan vorig jaar. Toen was het areaal in de VS het kleinste sinds de gegevens worden verzameld.

Volgens analist Bruce Huffaker hebben de telers hoge prijzen ontvangen voor de oogst van vorig jaar. “Afgaande op de hoge prijzen had ik een areaalgroei verwacht van 8,2 procent.”

UPGA

De United Potato Growers of America (UPGA) is blij dat het areaal niet groeit. De organisatie is in 2005 gestart om telers te informeren over vraag en aanbod en geeft de telers een advies over de hoeveelheid te leveren aardappelen.

“We zijn blij dat de telers hebben geluisterd naar ons advies en zich niet hebben laten leiden door de hoge prijzen van de laatste maanden”, zei UPGA-voorzitter Lee Frankel op de onlangs gehouden bestuursvergadering.

Frankel raadt telers aan de aanvoer goed af te stemmen op de vraag om de teelt winstgevend te houden. “Het aanbod wordt ook bepaald door het areaal aardappelen dat in de herfst in het Zuiden van de VS nog gepoot gaat worden en hoe dat zal groeien.”

Slecht weer

Het ministerie van landbouw in de VS denkt dat het weer een rol heeft gespeeld in de grootte van het aardappelareaal. “Door slecht weer zijn minder aardappelen gepoot, vooral in North Carolina, Texas en Mississippi”, stelt het ministerie in een toelichting.

In Nederland wil de Nederlandse Akkerbouw Vakbond telers overtuigen het areaal vrijwillig in te krimpen. In België doet het Algemeen Boeren Syndicaat hetzelfde. In Nederland is het areaal consumptieaardappelen dit jaar 0,7 procent gekrompen. In België wordt ruim 16 procent meer consumptieaardappelen geteeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wouter

  Ik hoop voor je dat de dit jaar al genoeg 'bintjes' hebt staan zonder een contract.dan kun je goed verdienen om volgend jaar weer uit te breiden aan 3-4 eur / 100kg moet dat lukken

 • no-profile-image

  canadese

  Ja, jij bent leuk bezig daar, bintje. Ik snap (west) europese telers niet, waarom niet op 10% minder areaal 2x zoveel verdienen. Doen we hier al 10 jaar....

 • no-profile-image

  bintje

  Als de rest wat minder doet kan ik lekker uitbreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.