Home

Achtergrond 313 x bekeken

Agrium boekt 42 procent lagere winst bij hogere omzet

Agrium heeft het tweede kwartaal een winst geboekt van 256 miljoen euro (370 miljoen dollar).

Dat is 42 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De Canadese toeleverancier van boeren verwacht hogere prijzen voor kunstmest in het tweede halfjaar.

De omzet van Agrium steeg licht van 2,7 naar 2,8 miljard euro (4,1 miljard dollar). Volgens de firma nam de verkoop van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen toe, omdat de aankoop nauwelijks uitgesteld kan worden door de vooral Amerikaanse boeren.

Voor het komende halfjaar verwacht Agrium bovendien herstel van kunstmestprijzen. De sector is goed voor een merendeel van de omzet en staat onder druk, wat in Nederland al leidde tot het stilleggen van fabrieken in Sas van Gent en Rotterdam.

Potash of Saskatchewan rapporteerde eerder een winstdaling van 80 procent. De wereldwijde nummer één, het Noorse Yara, zag de winst zelfs met 74 procent afnemen, waardoor Agrium marktaandeel won. Vorig jaar was voor kunstmestproducenten nog het beste jaar ooit, en velen schroefden productie op.

Agrium stelt dat de prijzen van kunstmest op basis van nitrogeen, zoals uraneum en ammoniak, toenemen nu vanuit Brazilië, India en Pakistan de vraag aantrekt. Voor de prijzen van kunstmest op basis van kalium of fosfaar durft Agrium nog geen uitspraak te doen.

Het afgelopen kwartaal daalde de winst voor kunstmest op basis van nitrogeen met 26 procent, terwijl de overige twee categorieën de omzet zagen dalen met 87 procent. In alle gevallen daalde het verkochte volume, maar in het geval van kalium steeg de prijs met 80 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.