Home

Achtergrond

Afghanistan naar de stembus

De Afghanen kunnen donderdag hun stem uitbrengen in de presidentsverkiezingen, de tweede presidentsverkiezingen in de Afghaanse geschiedenis.

De stembureaus gaan om 04.30 onze tijd open en sluiten volgens de plannen negen uur later (13.30 onze tijd). Daarna wordt met het tellen van de stemmen begonnen. De eerste, onofficiële uitslagen worden in het weekeinde verwacht.

De zittende president Hamid Karzai geldt als favoriet. Zijn belangrijkste rivaal is de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdulah. Daarnaast doen nog 28 kandidaten mee. Karzai hoopt donderdag een absolute meerderheid te behalen en zo een tweede verkiezingsronde te voorkomen.

Er zijn enorme veiligheidsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat de extremistische Taliban de verkiezingen met geweld torpederen. Zij hebben opgeroepen de verkiezingen te boycotten. Ze hebben kiezers ook dreigend laten weten dat "alle wegen tot donderdagavond gesloten zijn'' en wie toch de weg op gaat, loopt gevaar. De regering heeft de media verboden donderdag over gewelddaden te berichten om kiezers niet af te schrikken. Het aantal geregistreerde stemgerechtigden, zeventien miljoen, is volgens sommige waarnemers merkwaardig hoog. Talrijke waarnemers zien op het verloop van de stembusgang toe.

De ongeveer 200.000 man Afghaanse veiligheidstroepen worden bijgestaan door circa 100.000 buitenlandse militairen. Niet eerder waren er zoveel buitenlandse soldaten in het land sinds de val van het schrikbewind van de Taliban eind 2001.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.