Home

Achtergrond 325 x bekeken 1 reactie

Actie in tijden van succes

De rood-voor-roodregeling is in het oosten van het land een daverend succes.

Veel veehouders willen hun oude stallen slopen in ruil voor een bouwkavel voor een woning. De regeling, die inmiddels enkele jaren gebruikt wordt, blijkt een schot in de roos.

Oude stallen worden uit het landschap gehaald, waarmee verrommeling van het platteland wordt tegengegaan. Met de verkoop van de nieuw uitgegeven bouwkavels worden de sloopkosten betaald.

De huizenmarkt blijkt echter roet in het eten te gooien. Door de economische crisis gaat het slecht op de huizenmarkt, waardoor ook de belangstelling voor het kopen van een bouwkavel in het buitengebied aanmerkelijk minder is geworden. Tegelijkertijd is het aanbod van deze kavels door de grote belangstelling vanuit de sector groot.

Een vicieuze cirkel dreigt: bouwkavels worden niet verkocht, waardoor stallen niet worden gesloopt en de verrommeling op het platteland niet wordt verminderd. Hierdoor is een gebied minder aantrekkelijk, waardoor eventuele kopers van de bouwkavels weer minder belangstelling hebben. Een oplossing is niet eenvoudig. Zeker niet nu een nieuwe hausse van stoppende varkenshouders dreigt. Het is zaak hier nu al op in te springen. Om te voorkomen dat het platteland straks alsnog verrommelt.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Varkenshouder

    Het leek een goede regeling maar de bomen groeien niet tot in de hemel. De crisis kan nog voor veel problemen zorgen. Van de reconstructie is weinig goeds te verwachten. Als men de bedrijven gespaard had die op een gunstige plaats stonden, had men geen loggebieden nodig gehad! Al die bedrijven op een hoop is alleen maar nadelig. Je zit op een hoop en het hoopt steeds meer op! Wat de ziekte druk betreft is het risico veel groter. Men had voor spreiding in Nederland moet werken. Dat is duurzaam, de mest op de goede plek, economisch impuls, mindere ziekten druk! Maar ja je moet het maar overlaten aan die groene sokken jongens en halve zole, daarbij nog LTO en de Gemeente en Provincie! De woorden van Burgemeester Waals van Venray sloegen de spijker op zijn kop.

Of registreer je om te kunnen reageren.