Home

Achtergrond 158 x bekeken

Aardappeltelers in Frankrijk trekken aan bel

Aardappeltelers in Frankrijk trekken aan de bel over de slechte situatie op de markt.

Telersorganisatie CNIPT sluit niet uit dat als de prijzen laag blijven, akkerbouwers overgaan op het leveren van product van mindere kwaliteit.

Vooralsnog dringt de overkoepelende belangenorganisatie er bij de Franse aardappeltelers op aan er alles aan te doen de kwaliteit op peil te houden. Dit onder meer in afwachting van een overleg dat CNIPT wil met alle spelers in de keten. Zo heeft ze onder meer de supermarktbranche en handelaren uitgenodigd om gezamenlijk de situatie in de aardappelmarkt te bespreken.

Volgens CNIPT neemt de druk op de prijzen toe zonder dat gelet wordt op ”de werkelijke marktomstandigheden en nog minder op de economische situatie van de telers en de handel”. Volgens CNIPT-cijfers is de aardappelconsumptie met 2 procent afgenomen.

Consument

De organisatie denkt niet dat de consument profiteert van de lagere marktprijzen. ”De consument zal met aardappelen van mindere kwaliteit genoegen moeten nemen, omdat de leveranciers voor de huidige lage prijzen geen goed product meer kunnen leveren.”

Nog onbekend is of het CNIPT zich beraadt op acties. Vermoedelijk wacht ze eerst het ketenoverleg af. De organisatie denkt aan ”gezamenlijke activiteiten” om de markt te stimuleren.

Dat de Franse aardappeltelers meer met hun ongenoegen naar buiten treden, komt na acties van Franse melkveehouders en groentetelers.

Of registreer je om te kunnen reageren.