Home

Achtergrond

Aardappelmarkt tussen hoop en vrees

De prijzen van de vroege aardappelen in België zijn nog verder weggezakt. PCA noteert een prijs van €2,50 tot €3 per 100 kg; Belgapom blijft met €3 op een gelijk prijsniveau. De geringe vraag vanuit de verwerkende industrie is daar debet aan, aangezien er blijkbaar voldoende aardappelen op contract zijn vastgelegd.
De Nederlandse vrije markt voor vroege aardappelen is wat minder neerslachtig. Op de veiling van Sint Annaland worden prijzen genoteerd van €12 tot €18 per 100 kg voor de standaardsorteringen. Deze prijzen liggen op een soortgelijk niveau als vorige week. De prijzen kunnen nog redelijk in de benen blijven, doordat telers met beleid de aardappelen aanbieden. De negatieve stemming in de aardappelwereld uit zich ook in de termijnmarkt. Vorige week kelderden de prijzen tot onder de symbolische grens van €10 per 100 kg.
Ondanks de negatieve teneur zijn er ook nog enkele lichtpunten te signaleren. Zo begint de export van aardappelen goed op gang te komen, bijvoorbeeld richting Afrika. Dit jaar gaat de boeken in als een vroeg jaar, maar het moet nog maar blijken hoeveel aardappelen straks bij de hoofdoogst van het land komen.

Prognose

prijzen stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.