Home

Achtergrond 215 x bekeken 4 reacties

'Aanpak misdaad achter wietteelt onvoldoende'

Justitie in Den Bosch komt onvoldoende toe aan de bestrijding van georganiseerde misdaadbendes die de touwtjes in handen hebben bij de illegale hennepteelt.

Volgens de Bossche hoofdofficier van justitie Gerrit van der Burg zijn er in zijn arrondissement vermoedelijk tien criminele organisaties betrokken bij de teelt van en handel in wiet.

"We hebben capaciteit om jaarlijks maximaal drie onderzoeken te doen naar dit soort grote organisaties'', zegt van der Burg zaterdag in een reportage in NRC Handelsblad.

Volgens Stephan van Nimwegen, rechercheur bij het regiokorps Midden- en West-Brabant. worden wietzaken "impliciet weg geprioriteerd''. Van Nimwegen deed onderzoek naar de aanpak van de georganiseerde misdaad achter de wietteelt. In Brabant vindt relatief veel illegale teelt plaats. Van Nimwegen concludeerde dat plantages geregeld worden ontmanteld, maar dat de bestrijding van de criminaliteit erachter blijft liggen. "Het echte probleem is de verwevenheid tussen bovenwereld en onderwereld'', aldus Van Nimwegen in NRC Handelsblad. "We moeten meer onderzoek doen naar het geld dat met hennep verdiend wordt. Wie investeert dat? En waarin?''

Hoofdofficier Van der Burg leidt een landelijke 'taskforce' voor de bestrijding van wietteelt. Volgens hem is het grootste probleem in deze illegale branche dat criminelen plantages inrichten bij mensen thuis. ,,Dat is echt georganiseerde misdaad, waarbij mensen met schulden of andere problemen worden geworven. Ze vallen voor het snelle geld. Maar als ze eenmaal in zee gaan met criminelen, kunnen ze niet meer terug.'' Bij ontdekking van een plantage zijn het de bewoners die opdraaien voor de gevolgen, meent Van der Burg. De echte boeven blijven buiten schot. Politieman Van Nimwegen classificeert het louter ontmantelen van plantages als "symptoombestrijding'', zolang er niet meer capaciteit is voor onderzoek naar de organisaties achter de hennepteelt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Geen wonder dat justitie onvoldoende toe komt aan illegale hennepteelt, ze zijn te druk bezig om de Nederlandse landbouw te pesten.

 • no-profile-image

  gert

  Ze vinden mest veel belangrijker,daarom veel invallen en controles op mestboekhoudingen

 • no-profile-image

  Bezorgde consument

  De wietteeld is zeker te belangrijk voor de economie? Een schande van de bovenste plank! Hoeveel mensen gaan kapot aan die troep. De criminaliteit is daardoor al enorm, hier worden veel onschuldige burgers slachtoffer van. Als je het vergelijkt met voedsel is dit een zeer grote schande. De voedsel producent ontvangt veel te weinig voor het product en voor die troep wordt zeer veel betaald. En weer veel meelopers die het sosiaal leven verpetsen voor veel mensen. Drugs en drank is moordend voor lichaam en geest. Leef gezond en eerlijk en blijf van die troep af. Overheid pak die bende aan en blijf van de hardwerkende eerlijke mens af. Of durf je dit niet, is het minder gevaarlijk een eerlijke,harderkende mens het leven zuur te maken! Dit door idiote regels te maken voor deze groep.

 • no-profile-image

  arend

  waarom laten ze die ambtenaartjes van de NMA niet mee helpen drugs te bestrijden...?doen ze eindelijk iets goeds

Of registreer je om te kunnen reageren.