Home

Achtergrond 4 reacties

AIV waarschuwt voor explosie wereldbevolking

De omvang van de bevolking in de armste landen van de wereld zal de komende veertig jaar extreem groeien en dat leidt wereldwijd tot enorme problemen.

De ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) moeten daarom veel meer aandacht besteden aan die problemen en geld steken in oplossingen. Dat betoogt de Adviesraad Internationale Vraagstukken in een advies aan het kabinet.

De extreme bevolkingsgroei in de armste landen is volgens de AIV een evengrote 'uitdaging' als de wereldwijde klimaatverandering. Volgens schattingen zal de wereldbevolking de komende veertig jaar groeien van rond de 7 miljard nu naar meer dan 9 miljard in 2050. In de 29 armste landen zal de bevolking verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Dat levert problemen op voor de economische groei, risico's voor vrede en veiligheid, energieverbruik, milieu en migratie.

Minister Bert Koenders zei dinsdag in een eerste reactie op het AIV-advies dat Nederland al de grootste donor is van het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (Unfpa). Het verbeteren van de rechten van vrouwen in ontwikkelingslanden op het gebied van seks en voortplanting is al een van de prioriteiten in zijn beleid, aldus Koenders.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Er zijn landen in Afrika die in de gaten hebben dat armoede loont,ze kunnen hun eigen geld gebruiken voor wapenaankoop en leuke dingen [dure auto,s] doen voor ministers en ambtenaren,het westen ziet de armoede en meent te moeten helpen met voedsel en geld,zolang het westen op deze manier helpt ,houden ze deze armoede in stand,wat is er gemakkelijker om zo gratis voedsel te krijgen,waar moeten zij zich nog druk om maken?

 • no-profile-image

  gert

  In Oeganda krijgt elke vrouw gemiddeld 7 kinderen,de bevolking verdubbelt in 15 jaar,de bossen zijn al voor een derde gekapt voor brandhout,over 15 jaar is de helft van het totale bos al gekapt,waar gaat dit naar toe ?

 • no-profile-image

  Leen

  Volgens onze Pronkjes en Koendersjes begint ontwikkelingshulp met het bestrijden van kindersterfte. Laat ze eens beginnen met anticonceptie! Laat de bevolking eerst eens wat afnemen. Dat is goed voor het milieu. Ook is het van de gekke dat we in ons eigen land nog kinderbijslag krijgen. Ons land heeft alle symptomen van overbevolking.

 • no-profile-image

  EU

  Naar de Eu natuurlijk en het liefst naar nederland. Lekker goedkoop vlees en groente + een leuke uitkering. En wetteloosheid wordt niet bestraft.

Of registreer je om te kunnen reageren.