Home

Achtergrond 475 x bekeken 4 reacties

40 procent varkens in emissie-arm systeem

Ongeveer 40 procent van de vleesvarkens, opfokvarkens en zeugen is gehuisvest in een emissie-arme stal.

Die conclusie trekt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit gegevens van de landbouwtelling 2008.

Het CBS stelde bij de landbouwtelling 2008 extra vragen over de huisvesting van het vee met het oog op de door te voeren regels in het kader van de Regeling Ammoniak en veehouderij en de welzijnsregels uit het varkensbesluit en de legkippenbesluit.

Van de gespeende biggen zit bijna de helft al in emissie-arme staltypen. Het zijn vooral de grotere bedrijven die hun dieren al emissie-arm hebben gehuisvest. Uit de gegevens van het CBS blijkt dat het aandeel bedrijven met emissie-arme stallen veel kleiner is. Bijna 80 procent van de vleesvarkensbedrijven bijvoorbeeld geeft aan dat ze nog niet beschikken over emissie-arme huisvestingssystemen.

Uit de resultaten van van de enquete blijkt ook dat slechts 5 procent van de melk- en kalfkoeien en 7 procent van het jongvee van één jaar en ouder wordt gehuisvest in emissie-arme stallen.

Leghennen jonger dan 18 weken zijn voor 90 procent gehuisvest in emissie-arme systemen. Ongeveer tweederde van de leghennen ouder dan 18 weken is gehuisvest in emissie-arme systemen. Emissie-arme systemen zijn in dit verband batterijsystemen of scharrelsystemen die aan de emissie-eisen voldoen. Batterijsystemen worden echter zoals bekend vanaf 2012 verboden.

Slechts 20 procent van de vleeskuikens zit in een emissie-arme stal. Het CBS tekent wel aan dat emissie-arme systemen voor vleeskuikens nog niet zo lang beschikbaar zijn.

Het CBS heeft ook geïnventariseerd in hoeverre de nieuwe oppervlaktenormen uit het Varkensbesluit die per 1 januari 2013 verplicht worden al worden toegepast. Volgens het CBS beschikt op dit moment al ongeveer eenderde van de gespeende biggen en vleesvarkens over de extra ruimte en bij opfokvarkens ruim 60 procent. Van de guste en dragende zeugen wordt iets minder dan de helft in groepen gehuisvest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  In 15 jaar tijd voldoet dus 60% aan de eisen. Een overgangstermijn van 10 jaar en de sector zit volledig op de nieuwe eisen. In 25 jaar is een stal wel grotendeels afgeschreven en desinvestering nihil. Daarnaast zijn de eerste Groen Label stallen dan weer aan vervanging toe. Bouwen en renoveren kan dan gewoon doorgaan. Waarom nu 3 jaar lang vol gas bouwen en dan 7 jaar niet meer? Regelgeving is belangrijk maar houd het praktisch want het is voor niemand goed dat de markt cyclisch wordt. Een harde datum als overgangstermijn is in mijn ogen de boosdoener. I.p.v. elk bedrijf een plan van aanpak te laten maken hoe er de komende 3 alles aangepast moet gaan worden lijkt het me verstandiger om een aantal controleurs aan te stellen die de stallen beoordelen en elk bedrijf vrijstelling geven op basis van leeftijd en de staat van de inrichting. Tot aan de vrijstelling hoeft het bedrijf niets te doen. Maar wil een bedrijf uitbreiden of renoveren voor de periode? dan moet ook alles goed aangepakt worden. (Het zou oneerlijke concurrentie zijn voor de medeboeren die al wel flink vervangen hebben)

  De komende jaren is er gewoon geen capaciteit om de helft van onze varkens van nieuwe huisvesting te voorzien! Wat normaal in 12 jaar gebeurt moet nu in 3 jaar. Dit is een onmogelijke opgave voor de (bouw)sector.

 • no-profile-image

  Harm

  40 procent van de bedrijven haken straks af met het welzijns besluit. Het geeft aan hoe onbetrouwbaar de politiek is. De voorlopers hebben inmiddels wel geinvesteerd, de achterblijvers zijn zo verstandig geweest om dit niet te doen. De welzijnsregels nopen hen alsnog te stoppen. Kijk maar naar de rest van de eu, mbt de kooihuisvesting van de legkippen lopen ze enorm achter. Gevlg: waarschijnlijk uitstel. Dus varkenshouders, doe maar rustig aan. Volgende week is er weer wat nieuws en kunnen alle plannen weer de prullebak in.
  En voor de boeren met grond: wees waakzaam, gisteravond netwerk gezien? Grond is van iedereen volgens de rooien, dus mogen de burgers straks zelf een plekje uitzoeken voor weinig geld. Voor diegene die dicht bij bebouwing zit het advies om uitbreidingsplannen bij de overheden neer te leggen, daarmee creeert u een betere onderhandelingspositie.

 • no-profile-image

  Weg van geleidelijkheid

  De eerste groenlabel stallen dateren van 1994 (15 jaar terug). Groepshuisvesting zeugen was 20 jaar terug al hot. Degene die de laatste 15-20 jaar hier niets mee deden vonden zichzelf nogal stoer. Nu uitstel vragen komt weinig professioneel over. Juist de oppervlaktenormen zijn sterk kostprijs verhogend, terecht dat de NVV hier alle aandacht voor vraagt.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Dit betekent dus dat de komende 3 jaar 40 procent van onze varkens nieuwe huisvesting moet krijgen. Hoeveel bouwvakkers en materialen zijn hiervoor nodig. Daarnaast wordt er nu een hele grote bouwpiek veroorzaakt. Bedrijven varen er de komende 3 jaar wel bij maar daarna is er geen werk meer! ontslaggolf en bedrijven die op de fles gaan en dan bedoel ik niet de boerenbedrijven. maar de bouwbedrijven en stalinrichters. Daarnaast komt er een hele grote piek in de financiering kunnen de banken dit af?

  Beste regelgevers waarom kiezen we niet voor de weg van de geleidelijkheid? net zoals de afgelopen jaren. stallen raken versleten en zullen vervangen moeten worden, bedrijven worden uitgebreid. Als er nu ingevoerd wordt dat alle bedrijven die uitbreiden of delen van de stal vervangen aan de nieuwe eisen moeten voldoen, dan worden ook alle eisen ingewilligd. de bouwbedrijven en stalinrichters kunnen de vraag prima aan en over 10 jaar is de hele sector voorzien van emissiearme diervriendelijke stallen.

  Door de strenge eisen aan de varkensstallen voldoet de sector inmiddels al aan het ammoniak plafond. De grote bedrijven die uitgebreid hebben compenseren de kleintjes!. Ligboxen voor varkenstallen verslijten ook. Bij een verbod op de verkoop van ligboxen komen alle zeugen in groepshuisvesting (na 5 jaar lassen in de stal houd het echt wel op). De oppervlakte worden al bekritiseerd.. maar de extra oppervlakte is meteen de buffer als er calamiteiten zijn. Vlees varkens kunnen zwaarder worden in hetzelfde hok en biggen kunnen langer vastgehouden worden op de bedrijven. (bij een hogere hokbezetting blijft er nog 0,3 over.

  Ik vind de nieuwe eisen voor de sector helemaal niet verkeerd maar kies alsjeblieft voor de weg van de geleidelijkheid i.p.v. alles rigoreus te moeten veranderen. Deze manier van werken is niet goed voor sector, perifirie en uiteindelijk het varken.

Of registreer je om te kunnen reageren.