Home

Achtergrond 193 x bekeken

1984 herschreven

Het jaar 1984 houdt een Orwelliaanse klank. De Britse schrijver George Orwell schreef in 1948 zijn toekomstroman over een maatschappij waar praktisch elk element van de samenleving door Big Brother wordt gecontroleerd.

Voor een aantal veehouders speelt 1984 een belangrijke rol als referentiejaar bij de vraag hoeveel dieren ze van de 'big sister' van landbouw mogen houden.

Nog steeds lopen er juridische procedures over. Daar zou nu toch langzamerheid wel een eind aan mogen komen, betoogt de Tilburgse advocaat Joost de Rooij. Promovendus De Rooij concludeert in zijn proefschrift dat de Meststoffenwet wel kan worden ondergebracht bij de Wet Milieubeheer. Uiteindelijk gaat het in de Meststoffenwet vooral om de bescherming van het milieu en die is geregeld in de Wet Milieubeheer.

Het voordeel voor de veehouder is niet zo groot, al levert het idee van De Rooij wel meer duidelijkheid en vooral gestroomlijnde juridische procedures op. De Rooijs idee is vooral juridisch en mogelijk ook politiek interessant. Veehouders hoeven niet veel voor- of nadeel te verwachten van uitvoering van zijn plan. Als de politiek het idee van de Rooij overneemt, zal dat ongetwijfeld weer leiden tot een stroom aan nieuwe knelgevallen en overgangssituaties, met veel juridische rompslomp. Het is de vraag of we daar iets mee opschieten.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.