Home

Achtergrond

Zweden geeft meeste ontwikkelingshulp

Zweden geeft van alle rijke landen relatief het meeste geld uit aan ontwikkelingshulp.

Vorig jaar spendeerde het Scandinavische land met 4,73 miljard dollar bijna 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan internationale hulp. Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) bekend.

Volgens de Oeso biedt Zweden niet alleen veel, maar ook goede hulp. Vooral de hervormingen die het land op het gebied van ontwikkelingshulp heeft doorgevoerd, waardoor de prioriteiten van de ontvangende landen beter worden ondersteund, zijn volgens de organisatie een voorbeeld voor andere landen.

De rijke landen spraken in het begin van de jaren zeventig al af dat elk land minstens 0,7 procent van het eigen bbp aan ontwikkelingshulp dient uit te geven. Vooralsnog voldoen echter alleen Zweden, Noorwegen, Denemarken, Nederland en Luxemburg aan die norm. Nederland geeft jaarlijks een bedrag ter waarde van 0,8 procent van het bbp uit aan ontwikkelingshulp.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.