Home

Achtergrond 158 x bekeken

Zware mensen kiezen goedkope en grote snack

Te zware mensen lijken zich eerder te laten verleiden door lagere prijzen om een extra grote zak patat te nemen.

Mensen met een normaal gewicht lijken zich weinig gelegen te liggen aan goedkopere grotere porties. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) onder bezoekers van fastfoodrestaurants.

De VU voerde het onderzoek uit op verzoek van minister Ab Klink (Volksgezondheid), die het dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. Te zware mensen kiezen eerder voor kleinere porties frisdrank en snacks, als die naar verhouding niet duurder zijn dan grotere hoeveelheden, blijkt uit de vragenlijsten die de onderzoekers aan de snackers voorlegden.

Daarom lijkt het in de strijd tegen overgewicht verstandig om voedsel per hoeveelheid even duur te laten zijn. De wetenschappers tekenen wel aan dat verder onderzoek duidelijk moet maken of het afschaffen van kwantumkortingen de verleiding waaraan de dikste burger blootstaat, ook echt wegneemt.

Mensen met een laag inkomen gaven vaker dan rijkeren aan dat ze gezondere voedingsmiddelen zouden kopen als deze goedkoper worden. Over het algemeen ziet de consument meer in aanbiedingen van goedkopere producten dan in een vettax. Ook lagere belasting op goede voeding ziet de consument wel zitten.

Slotsom van de onderzoekers is dat prijzen wel een goed middel zijn om mensen ertoe te bewegen beter te eten, maar dat er nog te weinig over bekend is om hier op grote schaal mee te gaan werken.

Minister Klink ziet geen reden voor prijsmaatregelen om Nederland meer aan gezond voedsel te krijgen. Zijn uitgangspunt is dat de overheid hier niet te snel mee moet komen. Eerst zijn bedrijfsleven en consumenten zelf aan zet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.