Home

Achtergrond

Zuivelnoteringen komen niet van hun plek

Het blijft tobben op de markt voor zuivelproducten. De verschillende noteringen bleven vorige week weliswaar gelijk, maar van een positieve stemming is nog zeker geen sprake. Volle melkpoeder daalde met €1 per ton naar een niveau van €186. De daling van melkpoeder is mede een gevolg van de prijsdaling op de maandelijkse internetveiling van Fonterra voor de tweede maand op een rij. De prijs heeft daarmee het laagste niveau in 5 jaar tijd bereikt.
De zuivelmarkt lijkt maar moeilijk te herstellen van het dieptepunt dat dit voorjaar werd bereikt. Waar marktwerking – eventueel ondersteund door extra maatregelen – het tij had moeten keren, heeft de wereldwijde financiële crisis het herstel flink vertraagd. Het beheercomité van de Europese Unie doet daarom nieuwe marktingrepen. Eind vorige week is beslist om opnieuw melkpoeder en boter in de interventie te stoppen. Verder zou de regeling voor particuliere opslag van boter en melkpoeder half augustus aflopen. Deze wordt verlengd tot maart 2010. De exportrestituties zijn niet verhoogd. Waarschijnlijk wordt wel de interventieregeling verlengd tot februari 2010. Als de marktomstandigheden erom vragen kan de regeling zelfs tot februari 2011 actief blijven.
De maatregelen van de Europese Commissie kunnen de zuivelmarkt een positieve impuls geven. De zeer lauwe stemming op deze markt krijgt verder een steuntje in de rug door wat minder melkaanbod in de EU. Het eerste kwartaal van 2009 ligt dat circa 1 % lager.

Prognose:

noteringen stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.