Home

Achtergrond

Zuivelanalyse overtuigt Europees parlement niet

Europarlementariërs uit de landbouwcommissie vinden de zuivelanalyse van de Europese Commissie ontoereikend.

Dat blijkt uit een verklaring die ze deed uitgaan. Volgens CDA-poli­tica Esther de Lange ontbreekt het de Commissie vooral aan am­bitie. De analyse dat de verruiming van het quotum niet de oorzaak is deelt De Lange. ”Maar als het aan­bod niet de oorzaak is, dan doet de Commissie te weinig om de vraag te stimuleren. De Commissie heeft erg veel woorden nodig om weinig te zeggen.” Ze noemt het voor­beeld van schoolmelk. ”Het bud­get om dat te stimuleren blijft ge­lijk. Alleen het aantal producten dat eronder valt is uitgebreid.”

Daarnaast ziet De Lange graag stappen om de transparantie in de keten te verbeteren. ”Nu wordt de verantwoordelijkheid weer bij co­operaties neergelegd.” De Lange is wel blij met de verdubbeling van de toegelaten steun aan indi­viduele bedrijven tot 15.000 euro. ”Maar de vraag is of de ene lid­staat het doet en de ander niet. De Commissie moet een gelijk speelveld garanderen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.