Home

Achtergrond

Zes op tien Belgische boeren ontevreden

Wegens de combinatie van stijgende productiekosten en dalende verkoopsprijzen ondervond 36 procent van de Vlaamse landbouwers liquiditeitsproblemen tijdens het afgelopen jaar.

Bijna vier landbouwers op de tien melden bovendien dat de eigen financiële reserves opgebruikt zijn. Dat blijkt uit de jaarlijkse vertrouwensindex van de Belgische bank en verzekeringsmaatschappij Landbouwkrediet.

Bijna zestig procent van de Vlaamse landbouwers is ontevreden over zijn beroep, terwijl hetzelfde percentage vorig jaar nog tevreden was. Driekwart van de boeren is niet gelukkig met het financieel resultaat dat vorig jaar geboekt werd. Met die cijfers in het achterhoofd zal het niemand verbazen dat nog slechts een kwart van de Vlaamse boeren hun beroep wil aanbevelen aan kinderen of kennissen. Volgens de enquête zit de ontevredenheid bij de Waalse landbouwers nog dieper.

De grootste daling van de vertrouwensindex doet zich voor bij gespecialiseerde melkveebedrijven. Anderzijds hebben gespecialiseerde bedrijven meer vertrouwen in de toekomst dan gemengde bedrijven. Dat is volgens het Landbouwkrediet vooral te wijten aan de "relatief minder slechte resultaten van de gespecialiseerde varkens- en tuinbouwbedrijven, die bovendien iets meer vertrouwd zijn met de toegenomen prijs- en kostenvolatiliteit". Net zoals in Wallonië zien ook in Vlaanderen jongere bedrijfsleiders de toekomst met meer vertrouwen tegemoet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.