Home

Achtergrond

Zelfstandigenaftrek wordt bedreigd

Een uitspraak op 29 juni van de rechtbank Breda zet de zelfstandigenaftrek voor de meewerkende partner sterk onder druk.

Juist de agrarische sector kent veel man/vrouw-maatschappen waarbij partners gebruik kunnen maken van de zelfstandigenaftrek.

De belastingdienst had een zaak aanhangig gemaakt tegen een agrarisch annex loonbedrijf. De fiscus was het niet eens met de zelfstandigenaftrek van de (vrouwelijke) partner. De rechtbank vond werkzaamheden ondersteunend maar ook het samenwerkingsverband ongebruikelijk.

Volgens Jaap van der Meulen, directeur belastingadvies van Accon AVM in Zutphen, staat nu voor veel agrarische ondernemers deze belangrijke aftrekpost op de tocht. Mocht de betreffende ondernemer niet in beroep gaan overweegt de Accon AVM gezamenlijk met anderen er een proefprocedure van te maken. Om het belang voor de agrarische sector van deze aftrekpost aan te geven hierbij een rekenvoorbeeld waarbij in het eerste geval beide partners aftrek hebben en in het tweede geval alleen de man.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.