Home

Achtergrond

Zeeuws-Vlaamse vlasoogst begint

Van de Bilt Zaden en Vlas in Sluiskil is begonnen met het maaien van vlas bij akkerbouwer IJsebaert in Axel in Zeeuws-Vlaanderen.

Volgens medewerkster Eugenie van de Bilt staat het vlas er goed voor. "Het is een goed groeiseizoen geweest voor vlas. De opbrengsten worden hoger dan in voorgaande jaren. Vorig jaar was het tijdens de oogst te nat. In 2007 was het groeiseizoen te droog. We hopen dat het goed weer blijft om het vlas te oogsten." Foto Camil Schelstraete

Zachtfruittelers Jan (l) en Willy Royakkers uit het Belgische Kinrooi, vlak over de grens bij Weert, oogsten aardbeien. De telers sorteren het product direct op het perceel van 2 hectare, waarna het in een koelwagen wordt gezet voor transport naar Veiling Borgloon. De broers Royakkers telen sinds 5 jaar aardbeien op hoge ruggen met daarin een sleuf van substraat. De teeltwijze is in België in opkomst en is niet duurder dan conventionele teelt in de volle grond. Foto Twan Wiermans

Een meisje van een Palestijnse bedoeïenenstam haalt melk op van de geiten van het melkbedrijfje van haar familie. De omstandigheden voor dergelijke kleine boeren op de Westelijke Jordaanoever worden langzaam maar zeker een beetje beter. Het gebied is al sinds 1967 bezet door Israël. Dat het een beetje beter gaat, laat zien dat de Palestijnen hun staat van onder af kunnen opbouwen. Dat beweert althans de vroegere Britse premier Tony Blair, die nu onderhandelaar voor het Midden-Oosten is. Foto ANP

Loonwerker Kees Doornbos in Overschild in Groningen maait het koolzaad op zwad. Hij maait vooral ’s nachts. Omdat het dan wat vochtiger is blijft het zaad beter in de holmen zitten. Na een dag of acht wordt het koolzaad gedorst. Er zijn ook boeren die het koolzaad van stam af dorsen. De loonwerker constateert dat veel boeren liever eerst op zwad maaien omdat het koolzaad dan eerder kan worden geoogst. "Dan komen ze niet in knel met andere gewassen." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.