Home

Achtergrond 183 x bekeken 1 reactie

ZLTO wil bodemprijs voor groente

De ZLTO wil bodemprijzen voor tuinbouwproducten. Groentetelers kunnen door het verdwijnen van interventie de afzet nu onvoldoende sturen.

Een stelsel van bodemprijzen biedt die mogelijkheid wel, zegt Tiny Aerts, voorzitter van de vakgroep glastuinbouw van ZLTO.

De afzetprijs voor veel groente ligt al lange tijd onder kostprijs. De mogelijkheid product via interventie van de markt te nemen is verdwenen in het huidige stelsel van marktordening GMO. Nederlandse afzetpartijen moeten daarom toe naar een stelsel van bodemprijzen, stelt Aerts. Dat kan alleen als voor het overschot een verwerkingskanaal bestaat.

Onder kostprijs

Belgische telers kennen nog wel een systeem van interventie en halen klasse 2-producten uit de handel. ”In Nederland is de handel compleet vrij.” Producten worden hier vaak tegen lage prijzen alsnog verkocht onder de kostprijs.
Volgens Aerts moeten de GMO-gelden niet meer via telersverenigingen lopen. Aerts ziet mogelijkheden om ook in Nederland voortijdig het GMO-beleid te wijzigen. Uit een rondgang blijkt dat de veilingen een te groot aanbod hebben, maar slechts iets meer doordraaien dan vorig jaar.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    kani Baal

    Nou skiet er een komkommer in mijn verkeerde keelsgat. Ik wil ook interventie maar dan van meglomane tomatenbedrijven van 30 ha. Wat een bullshit.
    Groententelers kunnen nu de afzet niet sturen. Nou je kunt die simpel sturen door niet zo achterlijk uit te breiden. Nou verdient niemand wat. Die grote bedrijven blijven gewoon in productie al zijn ze nu al wel failliet. Afbreken...en nog eens afbreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.