Home

Achtergrond 268 x bekeken

Worldwatch: irrigatie neemt slechts mondjesmaat toe

Tussen 2004 en 2005 is het areaal geïrrigeerd land met 0,3 procent gegroeid tot 280 miljoen hectare.

Dat stelt het non-gouvernementele onderzoeksinstituut Worldwatch. Het betreft de laatst beschikbare wereldwijde irrigatiecijfers.

Ongeveer 20 procent van het wereldwijde landbouwareaal is geïrrigeerd. Geïrrigeerd land is wel goed voor 40 procent van de voedselproductie. Azië loopt voorop met 70 procent van het geïrrigeerde areaal, terwijl in Afrika nog weinig water wordt gekanaliseerd voor de landbouw.

Volgens Worldwatch is irrigatie, met beter zaaigoed en meststoffen, verantwoordelijk geweest voor de Groene Revolutie in de jaren ‘60. Dat nu niet meer irrigatie wordt ontwikkeld heeft volgens de organisatie te maken met de kosten.

De meest eenvoudig te irrigeren gronden in China en India zijn reeds onder handen genomen. Het Midden-Oosten had het geld ook in met name droge gebieden water te brengen. Afrika kan zich dit eenvoudigweg financieel niet permitteren, terwijl de productie er met irrigatie volgens wetenschappers kan verdubbelen tot verviervoudigen.

Ondertussen neemt het gebruik van oppervlaktewater voor irrigatie af, en wordt steeds vaker grondwater opgepompt. Dit heeft soms grote consequenties. In India nam het aantal waterbronnen toe van 100.000 stuks in 1960 tot meer dan 25 miljoen in 2008.

Voor de komende 10 jaar verwacht Worldwatch dat een langzame jaarlijks groei van 0,6 procent doorzet. De groei kan worden vertraagd wanneer de voedselprijzen slecht blijven, en investeringen in productiemiddelen daardoor minder rendabel zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.