Home

Achtergrond

Wintergerst bijna rijp voor de oogst

Medewerker Bart Pier van akkerbouwbedrijf Louwes en akkerbouwadviseur Wyncko Tonckens van DLV-Plant controleren de kwaliteit van een perceel wintergerst.

Het graan in de Groningse zavel staat er heel goed bij. Er is wel luis, maar het afrijpende gewas heeft daarvan - in tegenstelling tot andere granen - geen last meer, zegt Tonckens. De gerst (lomerit) zal - bij aanhoudend goed weer - binnen veertien dagen oogstrijp zijn. De gerst wordt verwerkt in veevoer. Foto Jan Bouwman

Marco en Tineke Landwehr poten in de volle zon onder meer sla, paksoi en andijvie. "Het is wel erg warm en droog. De plantjes moeten daarom extra zorgvuldig gepoot worden anders drogen ze uit en doen we het voor niets", zegt Henk Landwehr, vader van Marco en Tineke. Het familiebedrijf teelt groente en aardappelen op 20 hectare. Het bedrijf is in ontwikkeling. "We merken dat door de recessie partijen als vliegen op de stroop op ons afkomen." Landwehr teelt vooral voor verkoop in de eigen winkel, maar belevert steeds meer groentespeciaalzaken en restaurants. Landwehr breidt daarom het bedrijf uit. De bedrijven zien dat grossiers vaak duurder zijn dan afname direct bij de producent. Landwehr is een gangbaar bedrijf, maar werkt bij sla wel volgens een biologische teelwijze. Foto Jan Bouwman

CAV Agrotheek presenteerde de eerste resultaten van de ethileenproef in pootaardappelen. Foto Wick Natzijl

Melkgeitenhouder Klaas Jan Dekker uit Putten voert zijn geiten. Het werkt allemaal vlot in zijn nieuwe stal, hoewel het ook steeds nog wat onwennig is. Tegelijk met collega Dirk van de Bunt houdt hij morgen een open dag, in samenwerking met Midland Voeders. Op beide bedrijven zijn de stallen te bekijken van 10.00 tot 16.00 uur. Dekker heeft naar eigen zeggen geen heel bijzondere stal, maar wel een stal waarin veel aandacht is geschonken aan het zo praktisch mogelijk kunnen werken. De melk gaat naar CMB. Foto Wil Groenhuijsen

Werknemers uit de vleessector voeren actie in Den Haag tijdens de parlementaire barbeque. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.