Home

Achtergrond 231 x bekeken 2 reacties

Westerschelde voorlopig niet verdiept

De vaargeul van de Westerschelde mag voorlopig niet worden verruimd en verdiept.

Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald in een voorlopige uitspraak. De Zeeuwse Milieufederatie en de Vogelbescherming hadden bewaar gemaakt tegen de werkzaamheden in de Westerschelde, omdat deze zouden leiden tot een aantasting van het natuurgebied Westerschelde en Saeftinghe.

De natuurorganisaties spreken van een internationaal uniek overgangsgebied van rivier naar zee met slik- en zandplaten, die bij eb deels droogvallen en waar veel (trek-)vogels op afkomen.

De raad oordeelt in zijn voorlopige uitspraak dat minister Gerda Verburg (Landbouw en Visserij) "niet met voldoende zekerheid heeft kunnen concluderen dat de natuurlijke kenmerken van het gebied niet zullen worden aangetast''.

Een woordvoerster van het ministerie zei in een eerste reactie dat de uitspraak nog bestudeerd wordt. Met het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Belgische collega's zal volgens haar worden bekeken welke verzachtende maatregelen bij het baggeren nog meer genomen kunnen worden om schade aan de natuur zoveel mogelijk te voorkomen.

Later dit jaar zal de Raad van State een definitieve uitspraak doen in de beroepsprocedure die de natuurorganisaties hebben aangespannen. De twee organisaties lieten weten blij te zijn met de uitspraak.

Aan de werkzaamheden in de Westerschelde was nog niet begonnen. De Belgen waren het liefst vorig jaar al aan de slag gegaan toen ze de nodige vergunningen hadden gekregen. Maar vervolgens tekenden de natuurorganisaties bezwaar aan. Voor België is uitdiepen van de Westerschelde belangrijk om de bereikbaarheid van de Antwerpse haven te vergroten.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Gijs Gans

    Natuur gebruiken om die belgen te frusten. Geniaaaaaaaal........

  • no-profile-image

    info

    Dan hoeven er dus ook geen compensatiemaatregelen genomen te worden tegen het verlies van natuurwaarden. Dat betekent dus geen ontpoldering meer

Of registreer je om te kunnen reageren.