Home

Achtergrond

Weinig vervuiling in kweekvis

Tegenwoordig erg populaire kweekvissoorten als pangasius en tilapia bevatten zeer weinig chemische vervuiling.

Consumptie van deze soorten brengt dan ook geen voedselveiligheidsrisico's met zich.

Dat concludeert Stefan van Leeuwen van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van Leeuwen onderzocht de vervuiling in kweekvis en visvoer in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit.

De consumptie van vooral kweekvis neemt toe in Nederland. Van Leeuwen onderzocht behalve tilapia en pangasius ook onder meer zalm, forel en tropische garnalen. In geen van de soorten bleken antibiotica voor te komen. Stoffen als dioxines, zware metalen, DDT en polychloorbifenylen kwamen wel voor, maar bleven ruim onder de wettelijk toegestane norm. Ook het onderzochte visvoer is in orde, constateert Van Leeuwen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.