Home

Achtergrond 1 reactie

"We moeten onze voet op het gas houden voor Aid forTrade"

Het geven van hulp in ruil voor opening van markten, 'Aid for Trade', is de beste vorm van ontwikkelingshulp. Dat zegt directeur-generaal Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie WTO tijdens een evaluatie van Aid for Trade.

Volgens Lamy is handel meer dan een sector van de economie alleen. "Als je werkt aan de ontwikkeling van infrastructuur wil je dat voedselproducten hun weg vinden over wegen en spoor, en door havens en luchthavens. Handel raakt alle sectoren van de economie."

Volgens Lamy geldt ook voor boeren in arme landen dat ze gebaat zijn bij opening van hun markten voor buitenlandse competitie. Ze kunnen volgens de Fransman hun producten dan op meer markten en rijkere markten kwijt, en worden door deze markten gedwongen productiviteitsslagen te maken.

De waarde van 'Aid for Trade' is tussen 2005 en 2007 jaarlijks met 10 procent gegroeid. Lamy zei blij te zijn met donaties van Japan (9 miljard euro), het Verenigd Koninkrijk (1 miljoen euro), Frankrijk (850 miljoen) en Nederland (550 miljoen). Dit is echter onvoldoende, en ook andere landen moeten bijdragen, aldus Lamy. "We moeten onze voet op het gas houden voor Aid for Trade."

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Veel arme landen worden geregeerd door dictators,wat vaak met corruptie gepaard gaat,het geld komt dan bij de verkeerde mensen terecht

Of registreer je om te kunnen reageren.