Home

Achtergrond

Waterstofperoxide nekt blauwalg

Onderzoekers zijn er met behulp van waterstofperoxide in geslaagd de recreatieplas Borgerswolde in Veendam te ontdoen van blauwalg.

Zij onderzoeken nog of de nieuwe methode, waarop octrooi is aangevraagd, ook in andere zwemwateren bruikbaar is, zo lieten zij donderdag weten. Ook is het nog de vraag hoe lang het duurt voor de algen terugkeren.

De proef is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam (UvA) en ingenieursbedrijf Arcadis in opdracht van de gemeente Veendam, de provincie Groningen en het waterschap Hunze en Aa's. Met een speciale boot werd vorige week waterstofperoxide aan het water toegevoegd. Een zeer lage concentratie van de biologisch geheel afbreekbare stof bleek voldoende om 95 procent van de blauwalgen te doden.

Sommige blauwalgsoorten scheiden giftige stoffen uit waar mensen ziek van kunnen worden. Om die reden was de Borgerswolde in Veendam, net als veel andere recreatieplassen, al een tijdlang verboden terrein voor zwemmers. Blauwalg komt van nature voor in veel binnenwateren, maar gedijt extra goed bij warm en zonnig weer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.