Home

Achtergrond 223 x bekeken

Wateroverlast kost Het Loo tienduizenden euro's

Paleis Het Loo heeft flinke schade opgelopen door het noodweer op vrijdag 3 juli in Apeldoorn.

De schade bedraagt zeker tienduizenden euro's, aldus adjunct-directeur Paul de Sonnaville donderdag. Een enorme regen- en onweersbui bezorgde het paleis aanzienlijke wateroverlast. In sommige kelders stond anderhalve meter water en op de begane grond stond hier en daar 15 centimeter water. Het beveiligingssysteem raakte beschadigd door tientallen blikseminslagen, aldus De Sonnaville.

"De regenval was ongekend heftig. De karpers die normaal in de vijvers van de Franse tuin rondzwemmen, zwommen nu in het water dat over het gras stroomde.'' De Franse barokke tuin liep verder geen schade op en ook de karpers overleefden het incident. De collectie van het paleismuseum bleef eveneens gespaard. Alleen enkele historische vazen hadden schade, maar die valt volgens het museum te repareren. De voorraden van de twee museumwinkels gingen wel verloren.

Bezoekers van het museum hebben de afgelopen weken niets gemerkt van de schade, aldus de adjunct-directeur. Maar in de stafvertrekken hangt door de wateroverlast nog wel een muffe lucht. De directie van Paleis Het Loo is nog niet klaar met het vaststellen van de schade. Mogelijk komt over enkele weken nog meer schade aan het licht als het vocht uit alle, deels kostbaar behangen muren is getrokken, stelt De Sonnaville.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.