Home

Achtergrond 1 reactie

Wapperende flappen voor bescherming vogels

TenneT, de netbeheerder van het landelijk elektriciteitsnetwerk, wil dat minder vogels slachtoffer worden van hoogspanningslijnen.

Daarom brengt het bedrijf dinsdag zogenoemde Bird Flight Diverters aan op palen in het Groene Hart, het natuurgebied midden in de Randstad. Het bedrijf hoopt met de 'vogelflappen' op 90 procent minder vogelslachtoffers. Dat liet de netbeheerder donderdag weten.

De zwart-witte flapjes van 50 centimeter zijn een proef waarmee de zichtbaarheid van de hoogspanningslijnen wordt vergroot. Ze worden over een lengte van 1 kilometer opgehangen in een bestaande 150.000 Volt (150kV) verbinding bij Hazerswoude-Dorp. De flappen worden in de bliksemdraad opgehangen, want die lijn is voor vogels het minst zichtbaar.

De vogelflappen zijn ontwikkeld door de Duitse netbeheerder RWE Transportnetz Strom (RWE) samen met vogelbeschermingorganisaties en universiteiten. "Deze vogelflappen leveren een aangetoonde vermindering van draadslachtoffers van meer dan 90 procent op en zijn uitgebreid getest en toegepast door RWE in de Duitse transportnetten'', aldus de netbeheerder. De proef duurt een jaar. Als de bescherming blijkt te helpen, kan het volgens TenneT mogelijk landelijk worden toegepast in vogelrijke gebieden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Je zult er maar vlak bij wonen,hoor je dag en nacht geflapper.Is hier ook een hinderwetvergunning voor nodig ?

Of registreer je om te kunnen reageren.