Home

Achtergrond 417 x bekeken 9 reacties

Wakker Dier wil brandveilige stallen

Wakker Dier stapt naar de rechter om de bouw van stallen in Boxmeer te laten stilleggen.

Volgens de organisatie zijn die brandgevaarlijk. De Brabantse gemeente heeft eerder geen gehoor gegeven aan een oproep van Wakker Dier om de bouwplannen van de vier varkensstallen van duizenden vierkante meters aan te passen. Daarom stapt de organisatie naar de rechter met de eis dat de bouw van de stallen wordt stilgelegd.

Volgens Wakker Dier is er geen goede wetgeving over de brandveiligheid van varkensstallen. Er is wel een landelijke wettelijke leidraad dat dierenverblijven niet groter mogen zijn dan 2500 vierkante meter, maar dat vinden de dierenactivisten niet voldoende. De organisatie hoopt met deze rechtszaak een juridisch precedent te scheppen over de brandveiligheid van dierenstallen.

Het schorsingsverzoek moet binnen zes weken voor de rechter komen. Volgens Wakker Dier kwamen er in 2008 bijna drieduizend varkens, 90.000 kippen, een half miljoen vissen en 110 schapen om bij grote stalbranden. In de nacht van donderdag op vrijdag kwamen 2500 varkens om het leven bij een grote brand in stallen in het Limburgse Ospel.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) is het aan de politiek om te beslissen of de wet- en regelgeving verandert. De NVBR deelt de zorg van Wakker Dier, maar kan volgens een woordvoerder verder weinig doen.

Wakker Dier pleit voor het opdelen van de stallen in compartimenten. Hierdoor kan altijd nog een deel van de dieren worden gered als een ander compartiment in brand staat.


Lees ook 2.500 varkens gedood door brand in stal

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wereldburger

  zeer ongeloof waardig als je weet dat deze dieren vrieden in Engeland zelf varkenbedrijven in brand hebben gesticht

 • no-profile-image

  Boer

  Wat ik bedoel Paul is dat de nieuwe stallen met luchtwasser juist veel kwetsbaarder zijn voor brand. Ik ben het er helemaal mee eens dat brandveiligheid hoge prioriteit moet krijgen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik ben het met Paul eens. Bij nieuwbouw mag hier best aandacht aan geschonken worden. Als de mogelijkheid bestaat zulke catastrofes te voorkomen door op een slimme manier te bouwen, dient dit de toekomstige standaard te zijn. Iedere zichzelf respecterende dierhouder gruwt bij de gedachte dat zijn beesten op zo'n wijze aan hun einde komen. Degenen die hierover hun schouder ophalen, moeten liefst vandaag stoppen met hun vak.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Boer op het land, het is niet mijn insteek om bestaande stallen te verbouwen, maar bij nieuw- of verbouw kan men toch wel het een en ander aanpassen.

 • no-profile-image

  boer

  Dus binnen 6 weken de varkens erin !! Groiestop kennen we niet bij varkens ;-)

 • no-profile-image

  Een dierenliefhebber

  Juh? Wakker dier die stallen wil?
  Ik dacht dat die lui de dieren juist UIT de stallen wilden hebben!
  Nee,dit is gewoon een (juridische) weg om de bouw van stallen tegen te gaan,want dat is het doel van Wakker dier! Volkert van der Graaf deed dat ook op deze manier.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Af en toe kun je het ook wel eens zijn met die activisten. Opdelen in compartimenten met brandwerende materialen en afzonderlijke electrische circuits voorkomt dit soort catastrofes niet alleen bij brand maar ook bij stroomuitval. Meerprijs in kosten stal lijken mij wel te overzien.

 • no-profile-image

  Boer

  Hoe werkt dat Paul als het kanaal voor de luchtwasser over de hele lengte van de stal loopt?

 • no-profile-image

  jantje

  ze moeten er voor zorgen dat de stroomuitvalt als er brand komt dan stoppen de ventilators geen zuurstof en trek in het afzuigkanaal gaat de brand zich ook niet verderverspreiden dat er alles aan gaat en de dieren kunnen best eventjes zonder ventielatie krijgen ze die rook ook niet binnen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.