Home

Achtergrond 289 x bekeken

Waalse melkveehouders opnieuw naar Brussel

Waalse melkveehouders protesteren morgen in de Europese wijk in Brussel tijdens de presentatie van het rapport over de toestand van de melkveehouderij.

De actie wordt georganiseerd door de Waalse landbouworganisatie FWA die samen met de Henegouwse afdelingen van de landbouworganisaties FJA en UAW de boeren oproept tot actie. Dat meldt het Belgische informatiecentrum Vilt.

De veehouders zullen met trekkers de Europese wijk bezetten. Ze willen Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel eraan herinneren dat het Europese landbouwbeleid zonder een efficiënte marktsturing zijn belangrijkste doelstellingen niet kan realiseren, en dat de landbouwers op basis van de vrije markt niet rendabel meer kunnen boeren.

Volgens de Waalse melkveehouders bedroeg de toeslag van 2 cent per liter geleverde melk, die hen begin juli door de distributiesector Fedis zou zijn toegezegd, deze maand maar 1,5 cent. Fedis zegt dat zijn leden zich wel degelijk aan hun afspraak hebben gehouden om de Belgische melkveehouderij 14 cent ter beschikking te stellen per liter consumptiemelk die ze aankopen.

De Walen toonden zich ook na de onderhandelingen met Fedis al ontevreden over het bereikte akkoord en gingen door met actievoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.