Home

Achtergrond 224 x bekeken

'WTO landbouwverdrag goede opening Chinese markt'

Een wereldhandelsverdrag leidt tot significante verlaging van China’s toch al lage tarieven voor landbouwproducten.

Dat schrijft het International Centre for Trade & Sustainable Development (ICTSD). Het ICTSD is een in Zwitserland gevestigde non-gouvernementele organisatie dat rapporten schrijft voor onder meer de Verenigde Naties. De organisatie nam met Tian Zhihong van de landbouwuniversiteit in Peking het ontwerpvoorstel voor een WTO-deal onder de loep.

De gebonden, officiële, importtarieven voor landbouwproducten die China rekent, liggen reeds 75 procent lager dan het gemiddelde binnen de WTO. Een deal doet de tarieven volgens het ICTSD met nog eens 10 procent dalen.

In China liggen de werkelijk toegepaste tarieven dichtbij de gebonden tarieven waardoor een verlaging direct de markttoegang voor landbouwexporteurs in Europa bevordert.

Circa 900 miljoen Chinezen werken in de land- en tuinbouw. De inkomens liggen in de sector op een derde van inkomens in de stad. Daarom wil China de sector het liefst beschermen tegen nog verdere prijsdaling door toenemende concurrentie.

Of registreer je om te kunnen reageren.