Home

Achtergrond 183 x bekeken

Vrij verkeer van personen in de EU moet beter

EU-burgers en hun families moeten vrij kunnen reizen en wonen in alle lidstaten van de Europes Unie, maar dit recht wordt niet in alle landen goed toegepast.

De Europese Commissie heeft daarom richtlijnen opgesteld om de EU-landen en de burgers hierbij te helpen, zo meldt eurocommissaris Jacques Barrot (Justitie).

EU-burgers kunnen niet altijd voldoende gebruik maken van dit recht op vrij verkeer van personen. Ook bestaat er veel onduidelijkheid over de toepassing ervan. De commissie geeft daarom informatie over de toegang en het verblijf van EU-burgers en hun families in andere lidstaten.

De richtlijnen geven ook duidelijkheid over de beperkingen van het vrij verkeer van personen, bijvoorbeeld op grond van de openbare veiligheid. Daarnaast geeft de commissie aanwijzingen voor het omgaan met fraude en misbruik van het recht. Dit is het geval bij huwelijken die enkel worden afgesloten voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

”De vrijheid om in een andere EU-lidstaat te wonen en te werken, is een van de hoekstenen van de Europese Unie. Het is een voordeel voor de burgers, de landen en de concurrentiepositie van onze economieën”, aldus Barrot. Ongeveer acht miljoen EU-burgers wonen en werken in een andere lidstaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.