Home

Achtergrond 199 x bekeken

Vorstschaderegeling voor preitelers lijkt van de baan

De vorstschaderegeling voor preitelers lijkt er niet te komen. Volgens Ton Besouw, voorzitter van de LLTB Vakgroep Open Teelten blijft minister Verburg bij haar standpunt om geen regeling in het leven te roepen.

"De minister zegt een weloverwogen besluit te hebben genomen. Wel heeft ze toegezegd naar aanvullende informatie te kijken. We hebben van een aantal telers financieel door laten rekenen wat de gevolgen zijn van de vorstschade," aldus Besouw.

De vakgroepvoorman van de LLTB vindt dat de minister de schade in de winterprei schromelijk onderschat. "In een interview las ik dat ze dat het effect van vorstschade in de preiteelt vergelijkt met de dood van één kalfje op een rundveebedrijf. Ik heb het idee dat ze nauwelijks beseft wat de gevolgen zijn." Besouw heeft er tevens moeite mee dat in 2005 voor de boomkwekerij en fruitteelt wel een uitzondering is gemaakt.

De nijpende situatie in de preiteelt versterkt de roep om compensatie. De afzet van zomerprei is dramatisch te noemen. Volgens Gert-Jan Aerts van LTO Vakgroep prei zal 20 tot 50 procent van de telers dit jaar omvallen.

Bekijk het filmpje: Taxatie vorstschade

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.