Home

Achtergrond

Vooruitgang cao open teelt

Werkgevers en vakbonden hebben vooruitgang geboekt in de onderhandeling over een nieuwe cao open teelten. Dat zegt FNV-onderhandelaar Marcella Bense in reactie op het eindbod van LTO.

De werkgeversorganisatie kwam in dat eindvoorstel met alternatieven voor de bestaande toeslagen voor werken op zaterdag en zondag. LTO wil daar vanaf, terwijl de bonden dat als een verslechtering zien van de positie van seizoensarbeiders.

Bense zegt het voorstel van LTO mager te vinden, maar beseft dat de sector zwaar onder druk staat. "De bollenteelt zakt in en bij de vollegrondsgroentesector gaat het niet goed door druk van de grootwinkelbedrijven. Er valt ook niet veel te halen." De loonsverhoging is niet veel meer dan inflatie, stelt Bense.

Toch wil de vakbond eerst nog met hoofdbestuur overleggen. Kernpunt in die afweging is het alternatief voor de toeslagen. "Overwerk wordt tegen gegaan en er is een toeslag voor langere werkweken opgenomen."

De partijen zijn het wel eens over een werkgelegenheidscentrum voor overbodig personeel, stelt Bense.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.