Home

Achtergrond 9 reacties

'Verplichte halfjaarlijkse controle op kreupelheid'

Elke rundveehouder moet twee tot vier keer per jaar het vee systematisch controleren op kreupelheid. Dat zegt de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa in een advies aan de Europese Commissie.

De Efsa bepleit een preventieprogramma dat alle melkveehouders zouden moeten toepassen om kreupelheid bij het vee uit te bannen. Kreupelheid is samen met mastitis het grootste gezondheidsprobleem bij runderen.

In het advies schrijft de Efsa dat koeien de kans moeten krijgen een langdurig sociaal netwerk op te bouwen. Veehouders moeten zoveel mogelijk voorkomen dat melkveekuddes worden gehergroepeerd. Als dat toch nodig is, moeten de dieren meer ruimte krijgen om te wennen aan hun nieuwe soortgenoten.

De Efsa heeft een uitgebreid advies geschreven dat gericht is op het welzijn en de gezondheid van rundvee. De wetenschappelijk adviseurs vinden onder meer dat de koe ruimte moet hebben zich in de wei te bewegen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Hebben die mensen nou echt niets beters te doen dan onzin regels te verzinnen voor de boeren die het toch al zo druk hebben? Mogen wij als mensen met een eigen onderneming ook nog iets zelf bepalen misschien? Wij zijn zelf prima in staat om goed voor ons vee te zorgen, daar moeten wij immers onze boterham mee verdienen. En dat is in deze tijd al moeilijk genoeg. Wat hebben ze in Nederland toch veel over om de boeren weg te pesten! Jammer, het gaat ons aan het hart. De aardigheid gaat er steeds meer af. Het zou heel anders kunnen!

 • no-profile-image

  BLA.BLA.

  Goed zo! En ik vind dat ze ook moeten controleren of wij ze wel min. 2x daags melken en de oren schoon maken.
  Stelletje idioten daar.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wat een onzin verhaal, de meeste melkveehouders van tegenwoordig laten enkele malen per jaar al hun koeien de klauwen preventief bekappen. Daar hebben ze die flierefluiters niet voor nodig. Allemaal controleurs die maar amper weten dat een koe vier poten heeft. Laten de boeren de aandacht aan de koeien geven i.p.v. aan die controleurs die niets toevoegen en alleen maar een boel geld kosten. Die mogen wel de kosten door berekenen, de boer moet maar zien wat hij ontvangt. Wij zijn er niet om al die controleurs te onderhouden. Die aan dacht geef ik dan zeker liever aan mijn gezin, die komen nog veel tekort!

 • no-profile-image

  Hendrik

  Dit moet niet alleen voor rundveehouders tellen maar ook voor schapenfokkers. Ik heb gezien hoelang een schaap kreupel was nadat hij een half jaar in zijn eigen poep had gestaan in een klein hok met vele andere dieren. Dat leed onderging hij een winter lang. Toen de dieren in de lente eindelijk naar buiten gingen "liep" het schaap op z'n "knieën". Het dier kon niet meer op z'n poten staan. De fokker kan met dit gedrag doorgaan zolang hij wil. We hebben geen toezicht op deze dierenmishandeling. Misschien dat dit veel voorkomt in vooral een christelijke gemeenschap. De man gaat naar de kerk en dan is alles goed!? In een rechts christelijke gemeenschap draait het toch alleen om geld en niets heeft verder waarde, zo is het mij verteld. Ieder zorgt er voor zich en God voor ons allen. Voor de dieren zorgt niemand. Schrijnend en onwaardig. Hoopgevend dat de Esfa nog iets doet. Zo goed staat ze ook weer niet bekend.

 • no-profile-image

  martha

  Wij hebben al 4 x p.jr. PBB. Hoelang zal het duren, dat wij 's morgens moeten beginnen met een kringgesprek om te horen hoe de dames vandaag geamuseerd, gepamperd enz. moeten worden? Op ons bedrijf wordt de behandelbox regelmatig gebruikt. Immers hoe sneller je behandelt, hoe sneller de kwaal over is. Maar nee, er zijn weer regelnichten die het beter weten. Gek hè, dat wij niets moeten hebben van EU. Onder die paraplu is het slecht schuilen tegen alle onzinnigheden, welke er uit Brussels over ons worden uitgestrooid. En dan doet uiteindelijk Den Haag er nog een extra bak vol regels bij onder de noemer "het moet van Brussel".

 • no-profile-image

  boerin

  Veel rundvee-houders controleren elke dag ipv 2 a 4 keer per jaar. En ondernemen meestal onmiddelijk actie. Maar niet alle kwalen zijn onmiddelijk op te lossen, soms is het een kwestie van tijd of iets wel of niet helpt. Zie naar de mensen; bij die diersoort beweegt de een ook veel beter dan de ander. En krijgen ze de kans om te herstellen ipv euthanisie.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Maar waar moeten die koeien lopen dan in de wei als straks alles is omgetovert tot natuur. En als het huis perceel te klein is dan maar in zoeen stronthoop van een uitloop weitje wat is het toch weer een waardeloos bericht

 • no-profile-image

  gert

  Adviseurs hebben het maar makkelijk,de boeren doen al heel veel aan controles,dat moeten die adviseurs ook weten als ze zich goed laten informeren,maar van achter het bureau is het wel gemakkelijk te zeggen

 • no-profile-image

  boertje

  Wat te denken als een koe kreupel is dat de boer niks doet. Een kreupel koe kost productie en dus ook geld, ik vindt het van de zotte dat ze vanuit Brussel moeten zeggen wat we moeten doen, vraag me soms dan ook wel eens af wie er de ondernemer is, weer willen ze de boeren weer tot iets verplichten in de toch al slechte tijd.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.