Home

Achtergrond 167 x bekeken

Verpleeghuizen bieden steeds meer extraatjes

Verpleeg- en verzorgingshuizen bieden hun inwoners de laatste jaren steeds meer extra service.

Het gaat dan om extra eten en drinken, kapper of pedicure, vervoer bij uitstapjes en kranten of internet. Deze zaken vallen niet onder de AWBZ, de volksverzekering voor langdurige zorg waaruit de instellingen worden betaald.

Dat blijkt uit een onderzoek van Research voor Beleid dat staatssecretaris Jet Bussemaker vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zij vroeg om inzicht in de extra diensten en wilde ook weten of de bijdrage die instellingen vragen, ook echt vrijwillig is. De onderzoekers concluderen dat dat meestal het geval is: bewoners van AWBZ-instellingen betalen doorgaans alleen voor de extraatjes als ze er gebruik van maken.

Enkele instellingen vragen wel een verplichte bijdrage voor zaken als een aansprakelijkheidsverzekering, recreatie en gebruik van media en communicatiemiddelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.