Home

Achtergrond

'Verlies vliegtuigbagage nog onacceptabel'

De Europese Commissie wil een oplossing zoeken voor het buitensporige verlies van bagage in het luchtvaartverkeer.

Eurocommissaris Antonio Tajani (Transport) presenteerde dinsdag de resultaten van een onderzoek dat de commissie in maart instelde, nadat de Britse Air Transport Council alarmerende cijfers had gepubliceerd. Uit het rapport bleek dat in de landen van de Europese Unie tussen januari en oktober 2008 gemiddeld één koffer per 64 passagiers verdween. Ongeveer 4,6 miljoen koffers werden in dezelfde periode met vertraging vervoerd. Bijna 50 procent van deze bagage ging verloren bij vluchten met een overstap.

Hoewel deze cijfers een verbetering waren ten opzichte van 2007, noemde Tajani het fenomeen nog steeds "zorgwekkend en onacceptabel''. "Om de rechten van passagiers te waarborgen, moeten we passagiers de juiste instrumenten leveren. Die zijn momenteel niet aanwezig'', aldus de eurocommissaris.

Hij doelde daarmee op het feit dat er in de lidstaten geen instanties zijn voor het behandelen van klachten en het bijhouden van statistieken. Tajani stelt voor verandering daarin te brengen. De commissie zal de komende maanden nagaan of de bestaande regelgeving over het kwijtraken en beschadigen van bagage herzien moet worden. Begin 2010 verwacht de commissie de resultaten van een openbare raadpleging binnen te hebben, die in oktober dit jaar zal beginnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.