Home

Achtergrond

Verdachten 'spruitjeszaak' wijzen naar de tuinders

De verdachten in de zogenoemde spruitjeszaak, de fraudezaak waarbij zes tussenpersonen in de tuinbouw betrokken zijn en waar 77 miljoen euro mee gemoeid is, wijzen naar elkaar en naar tuinders.

Dat bleek gisteren tijdens de derde dag van de rechtszaak in Den Haag. Gisteren kregen de verdachten, vertegenwoordigd door hun advocaten, de mogelijkheid zich te verweren tegen de beschuldigingen van de officier van justitie. Daaruit bleek dat zeker 200 tuinders betrokken zijn bij de zaak. Zij leverden via VDM, de organisatie waar de zes verdachten bij betrokken zijn, producten aan met name Versland en Haluco.

Er werden valse facturen opgemaakt en tuinders hebben hun belastingaangifte onjuist ingevuld. Bovendien waren drie van de zes verdachten in 1996 ook al betrokken bij fraude in de tuinbouw met VDM.

Hoge straffen

Tegen één van de drie verdachten, die ook in 1996 verdacht werd, is twee jaar gevangenisstraf geëist. Maar volgens zijn advocaat Roel Kerckhoffs is die straf buiten proporties. "Alles wat mijn cliënt deed, was in opdracht van Versland. Daarbij is geen zwart geld door zijn handen gegaan. En in de transacties met Versland is slechts een klein deel van de totale 77 miljoen omgegaan. Bovendien hebben de andere verdachten een veel grotere rol in de zaak gespeeld."

Daarnaast vindt Kerckhoffs dat de verdachten in de zaak veel te hoog gestraft worden in verhouding tot de betrokken tuinders. "De betrokken tuinders komen er met een zeer milde straf vanaf. Zij kunnen zich vrijwillig bij de politie melden. Deze tuinders moeten dan alsnog hun belasting betalen en krijgen een kleine geldboete. Ik wou dat mijn cliënt ook zo’n aanbod had gekregen."

Ook advocaat Adriaan Norenburg van een tweede verdachte tegen wie 3,5 jaar cel is geëist, wijst naar de betrokken tuinders als verdachten. "Iedere tuinder heeft zelf het besluit genomen zich schuldig te maken aan belastingontduiking. Daar moet meer naar gekeken worden."

Onrechtmatige zaak

Maar Norenburg wijst er vooral op dat de zaak onrechtmatig tot stand is gekomen omdat het onderzoek niet goed is verlopen. "Het onderzoek is al in 2003 gestart. Er is geprobeerd om zo veel mogelijk de identiteit van betrokken tuinders te achterhalen. Uit nieuwe gegevens blijkt dat er in 2005 al een lijst met tuinders beschikbaar was, terwijl altijd gezegd is dat de identiteit onbekend was. Bovendien blijkt nu dat de identiteit niet volgens de regels is achterhaald." Het gaat hierbij om tuinders die via VDM aan Haluco leverden.

Donderdag en vrijdag krijgen ook de advocaten van de overige verdachten de tijd om hun cliënten te verdedigen. De uitspraak was gepland voor over twee weken, maar laat waarschijnlijk nog wat langer op zich wachten.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.