Home

Achtergrond 6 reacties

Verburg stelt vogelbeschermers teleur

Vogelbescherming Nederland is teleurgesteld dat minister Gerda Verburg (LNV) en de Tweede Kamer niet besloten hebben om Europese subsidies aan boeren in te zetten voor maatschappelijke waarden zoals weidevogelbeheer.

Nederland maakt geen gebruik van de mogelijkheid om een percentage van de bedrijfstoeslagen af te romen en hiervoor te gebruiken, aldus Vogelbescherming Nederland.

Vooral kapitaalkrachtige intensieve landbouwbedrijven profiteren volgens Vogelbescherming van de subsidies en zij dragen het meeste bij aan de verdere achteruitgang van de kwaliteit van het landelijk gebied. Weidevogels en akkervogels zijn hier vooral de dupe van. Zo is het aantal veldleeuweriken met 90 procent achteruitgegaan en het aantal grutto's met zo'n 60 procent.

Vogelbescherming is wel tevreden over de inzet van 30 miljoen euro voor het beheer van akkerranden. Met deze subsidies kunnen boeren brede randen langs akkers aanleggen. Akkervogels, zoals gele kwikstaart en patrijs, profiteren daarvan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joost

  Wel geld opstrijken voor weidevogels in het land, maar daarna de jongen vermorzelen met de maaibalk en dan roofvogels altijd maar weer de schuld geven, je vergeet de vos nog te noemen.
  Gemakkelijk he, betaald krijgen voor het uitroeien van weidevogels.

 • no-profile-image

  jan

  Ook de natuurorganisaties verjagen de weidevogels op de geanexeerde weidegronden door een heel ander beheer toe te passen,verruiging en verschraling van grond,hierop voelen weidevogels zich ook niet meer thuis

 • no-profile-image

  gert

  Wat heeft de vogelbescherming gedaan om de vogels op Vlieland te beschermen ?

 • no-profile-image

  kievit

  Het kan ook niet anders als boeren elke 4-5 weken maaien dan komt er geen ei uit. En als je dan de nesten markeert met stokken om het omver maaien tegen te gaan dan is dit erg gemakkelijke voor de slimme vos.
  Alle weidevogels verdwijnen, de boer is de beste natuurbeheerder voor zijn eigen portemonee.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Wat heeft de vogelbescherming opgeleverd? Roofvogels. Wat doen roofvogels? weidevogels opvreten. Als iemand of iets ter verantwoording zal willen roepen moet je bij de vogelbescherming zijn.

 • no-profile-image

  gert

  Boeren kunnen er weinig aan doen dat er zoveel roofvogels,die beschermd zijn, de jonge weidevogels opvreten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.