Home

Achtergrond

'Veiligheidsraad als stok achter deur'

De Europese topdiplomaat Javier Solana wil dat de Veiligheidsraad het Israëlisch-Palestijns conflict dwingend regelt, als de partijen daar zelf voor een bepaalde datum niet in slagen.

Wanneer de uiterste datum verstrijkt zonder vredesregeling, dan moet de VN uitdrukkelijk de staat Palestina erkennen en de tweestatenoplossing gaan uitvoeren, aldus Solana.

Israël heeft het idee maandag fel van de hand gewezen. Een vredesovereenkomst tussen Israëli's en Palestijnen kan niet worden opgelegd, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman. Dat kan alleen door directe onderhandelingen.

De buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie hield in het weekeinde een rede in Londen. De tekst werd maandag in de openbaarheid gebracht. Solana wil dat de Veiligheidsraad alles waar de partijen het nog niet over eens zijn geworden, ter hand neemt. Hij gaat ervan uit dat een regeling de terugkeer naar de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog (1967) betekent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.