Home

Achtergrond 1 reactie

Veel tuinders betrokken bij fraudezaak

Enkele tientallen tuinders zijn betrokken bij een grootschalige fraudezaak rond het zwart handelen in groente.

Zes verdachte tussenpersonen, deels uit de handel, worden ondermeer verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Maandag start de behandeling van de fraudezaak die bij justitie bekend staat als de 'spruitjeszaak'. Deze draait om de zwarte handel in een breed scala aan groenteproducten, waaronder paprika in de periode 2002 tot 2007. In totaal is voor circa 77 miljoen euro aan handel buiten de fiscus om gegaan. Justititie poogt het verkregen voordeel van 9,5 miljoen euro terug te vorderen bij de zes verdachten

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst onderzoek verricht naar de verdachten met daarbij bekende namen uit de groentehandel. Zij zouden zwart met valse facturen hebben gehandeld en daarbij geld hebben witgewassen. Verder worden ze verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrift.

De groep tuinders staat niet terecht. "Buiten de zaak om wordt bekeken of de zaak fiscaal wordt afgehandeld of via het strafrecht", zegt de woordvoerder. Het betreft vooral tuinders in het Westland, blijkt uit de ten laste legging.

Daarin maakt het Openbaar Ministerie ook gewag van valse facturen aan ondermeer Haluco en Versland. Volgens Halucodirecteur Jan van der Lugt is er in 2007 een onderzoek gedaan bij Haluco, maar is het bedrijf geen verdachte in de zaak. "We worden nergens van beschuldigd. Ik heb geen idee waar het vandaan komt. De producten die wij ontvangen worden keurig afgehandeld met facturen en betalingen."

Ook Versland zegt geen partij te zijn in het onderzoek. De huidige directie is aangetreden na de periode waarop de handelingen betrekking hebben. "De zaak schijnt te draaien om een criminele organisatie. Daar willen we verre van blijven”, zegt een woordvoerder van het bedrijf."

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Als het hennep was,werd dit als heel normaal beschouwd,een taakstrafje

Of registreer je om te kunnen reageren.